Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Takto sme si zašpinili planétu: Vedci vyhlásili obyčajný vzduch za karcinogénny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vzduch na Zemi je už tak znečistený, že sa sám o sebe zaradil medzi hlavné príčiny vzniku rakoviny. Tvrdí to najnovšia správa Svetovej zdravotníckej organizácie. Podľa nej sa atmosférický vzduch zaradil medzi také karcinogény ako azbest, ultrafialové svetlo, alebo tabakový dym.

Nový poznatok o "kvalite" nášho ovzdušia zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia WHO. "Vzduch, ktorý dýchame, je plný látok spôsobujúcich rakovinu a dnes ho môžeme označiť ako karcinogénny," cituje zo správy WHO agentúra Reuters. Reuters cituje aj informácie od Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny, podľa ktorej v roku 2010 zomrelo 223 tisíc ľudí na rakovinu pľúc, ktorú spôsobilo znečistenie ovzdušia. Agentúra rovnako tvrdí,že znečistená atmosféra môže zvyšovať riziko rakoviny močového mechúra. Okrem rakoviny však znečistený vzduch prispieva aj ku iným respiračným a srdcovým chorobám.O zdravotných rizikách znečisteného vzduchu sa vedelo už dávno, no po prvý raz WHO označila vzduch za karcinogénny. Najohrozenejšie sú pritom rozvojové krajiny, ktoré prechádzajú rýchlou industrializáciou, najmä Čína.

Znečistenie vzduchu pritom pochádza najmä z dopravy, elektrární, priemyslu, poľnohospodárstva a vykurovania. Napriek tejto novinke stále platí, že najväčším zdrojom rakoviny pľúc je fajčenie.

Najšpinavšie ovzdušie majú dlhodobo mestá v Ázií, najmä Čína, India a Blízky východ. Spomedzi európskych štátov sa medzi znečistenými najviac spomína Rumunsko, Bulharsko a Poľsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu