Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci objavili príčinu všetkých vojen: Čaká nás v budúcnosti večný mier?!

Bitka o Kursk
Bitka o Kursk (Zdroj: Bundesarchiv)

AMHERST - Traja psychológovia z University of Massachusetts Amherst sa podujali prostredníctvom nového výskumu osvetliť príčiny vojen a násilia, aby napokon prišli k záveru, že ozbrojené konflikty nie sú nevyhnutné. Tento pohľad by mal byť podľa nich použitý na podporu mieru a zároveň zmiernenie negatívnych dôsledkov.

Bernhard Leidner, Linda Troppová a Brian Lickel tvrdia, že vojna nie je nevyhnutná a argumentujú tým, že pochopenie psychologických koreňov konfliktu môže zvýšiť pravdepodobnosť, že sa vyhneme násiliu ako spôsobu riešenia konfliktov s ostatnými.

Vedci poukazujú na to, že kľúčoví môžu byť politickí vodcovia, ktorí ľuďom ukážu iné cesty a alternatívy k násilným konfrontáciám. Leidner uvádza Nelsona Mandelu, vodcu, ktorý "Juhoafričanom ponúkol príklad, ako sa vysporiadať s dedičstvom apartheidu bez ďalšieho násilia", a to výrokmi, ako napr. "ak chcete s nepriateľom uzavrieť mier, musíte s ním pracovať. Vtedy sa stane vašim partnerom".

Leidner a jeho kolegovia pripomínajú, že výskumníci v oblasti politickej a sociálnej psychológie posledné desaťročia, vďaka výskumu, postupne lepšie rozumejú psychologickým faktorom, ako sú napr. medziskupinové hrozby, neistota, skupinová identita, emócie, morálne presvedčenie a ako medziskupinové konflikty ovplyvňujú pohľad na svet a na seba.

Skúmajú teórie a výskumy špecifikujúce psychologické faktory, ktoré prispievajú k medziskupinovému násiliu a pokračovaní v ňom, prostredníctvom emocionálnych reakcií a  presvedčení podporovaných konfliktmi. Nakoniec zhŕňajú koncepcie, ako v ľudskej mysli možno vytvoriť psychologickú "obranu mieru", čo je výraz z preambuly Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru UNESCO.

Podľa Hlasu Ruska sú teda príčinou vojen neuvedomelé, podvedomé psychologické potreby človeka, pričom ak by sa komplexne, vrátane medikamentóznej liečby vplývalo na psychiku človeka, potom by bolo možné neutralizovať tie body v mozgu, ktoré sú zodpovedné za vyvolávanie vojen.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu