Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusi ukázali svoju tajnú zbraň: "Ovládne" celý svet?!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: newsru.com)

MOSKVA - Príslušníci špeciálnych jednotiek ruského námorníctva dostanú novú automatickú zbraň, schopnú strieľať pod vodou i na súši len po výmene zhodných zásobníkov s odlišnou muníciou. Doteraz utajovaná útočná puška sa podľa serveru newsru.com prvýkrát verejne predviedla na výstave policajnej techniky.

"Až doteraz museli vojenskí potápači používať dve zbrane - jednu pre boj pod vodou a automat Kalašnikov pre streľbu na súši. Teraz postačí len vymeniť zásobník s nábojmi," vyhlásil Nikolaj Komarov z tulského podniku CKIB, kde sa "obojživelná zbraň" vyvíja už od roku 2000 aj s unikátnymi nábojmi pre paľbu pod vodou.

Nová útočná puška má skrátenú koncepciu bull-pup, teda zásobník je v pažbe za spúštou, meria 685 milimetrov a aj s pripojeným granátometom váži 4,6 kilogramu. Paľbu možno na súši viesť účinne na vzdialenosť až 500 metrov, teoretickou kadenciou až 800 rán za minútu. Zbraň sa zatiaľ vyrába len pre ruské jednotky, podľa Komarova ale vládna agentúra Rosoboronexport vedie marketingový prieskum medzi klientmi, a tak tulská zbrojovka počíta aj s vývozom do sveta.

Predchádzajúce zbrane určené k paľbe pod vodou, vyvinuté Sovietmi na prelome 60. a 70. rokov, strieľali špeciálnu muníciu, s veľmi dlhou ihlovitou strelou, ktorá sa výrazne líšila od bežných nábojov. Ale pri novej zbrani majú aj "podvodné" náboje rovnaký rozmer ako bežná munícia, a tak možno pre oba druhy nábojov používať zhodné zásobníky.

Nová útočná puška podľa serveru podstúpila skúšky u jednotiek v Arktíde, na Ďalekom východe a pri Čiernom mori a bola rozhodnutím vlády prijatá do výzbroje. Niektoré technické parametre sa však naďalej utajujú.

Rusi ukázali svoju tajnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: newsru.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu