Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rasová vojna v uliciach Moskvy: Tisíce ľudí zaútočili na obchodný dom plný prisťahovalcov!

Moskva. Polícia rozháňa protest proti imigrantom. Zobraziť galériu (6)
Moskva. Polícia rozháňa protest proti imigrantom. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/MOSKVA - V noci z nedele na pondelok zažila ruská metropola jeden z najnásilnejších protestov proti imigrantom. Tisíce ľudí sa dostali do potýčok s políciou, ničili obchody, sklady a stánky, v ktorých pracujú ázijskí a kaukazskí imigranti. Stovky ľudí polícia zatkla. Podľa RT chcelo zhruba tisícový dav zastaviť dvesto policajtov. Nedokázali tak zabrániť útoku na obchodný dom. Posily prišli až neskôr.

Násilné protesty vyvolala vražda. Kaukazský imigrant nedávno na smrť dobodal Moskovčana Jegora Ščerbakova (†25), údajne pred očami jeho priateľky. Útok sa podľa ruských médií stal povestnou poslednou kvapkou. Tisíce Moskovčanov vyšli do ulíc, aby si vyventilovali svoj odpor k imigrantom, ktorí pochádzajú zväčša z bývalých sovietskych republík na Kaukaze, ale aj z iných ázijských krajín.

Vražda vyvolala najskôr pokojný protest v moskovskej štvrti Birjuľovo, v ktorom Moskovčania požadovali spravodlivosť pre páchateľa vraždy. Problémy nastali, keď sa k protestu pripojila skupina mladých ľudí, ktorá spustila násilnosti. Kričali rasistické heslá a začali rozbíjať výklady obchodného domu. Z hlavného davu sa popri tom oddelila skupina, ktorá vtrhla do skladu zeleniny, v ktorom mali pracovať ázijskí imigranti. Iní násilníci zas prevracali autá a ničili trhovnícke stánky s ovocím. Server Vesti informuje, že do obchodného domu niekto hodil delobuch a spôsobil požiar. Násilníci dokonca naháňali predavačov, ktorí poutekali zo svojich zničených stánkov.

Moskva. Polícia rozháňa protest
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

 

Niekoľkotisícový dav sa tak dostal do stretu s políciou, ktorá na hádzanie fliaš odpovedala obuškami. Nepokoje pokračovali hlboko do noci, policajti nakoniec zatkli zhruba 380 ľudí.

„Kremeľ sa so znepokojením pozerá na stále častejšie násilnosti v ruských mestách. Konflikty sa tvoria medzi slovanskou väčšinou a moslimami, ktorí majú pôvod na Kaukaze, ale aj ľuďmi zo strednej Ázie,“  komentuje situáciu britský denník Guardian.

Moskva. Polícia rozháňa protest
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Moskovčania sú rozhorčení zatýkaním protestujúcich. Majú totiž pocit, že polícia je benevolentná voči kriminalite imigrantov. Poradcovia prezidenta Vladimíra Putina zas naopak kritizujú políciu, že nedokáže zabrániť častým útokom na obchody, v ktorých imigranti pracujú.

Aktuálne nepokoje v Moskve sú údajne najhoršie od roku 2010, keď sa tisíce demonštrantov zrazili s políciou priamo pred Kremľom.

Moskva. Polícia rozháňa protest
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Moskva. Polícia rozháňa protest
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)
Moskva. Polícia rozháňa protest
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Polícia po nepokojoch zadržala zhruba 1200 imigrantov


Moskovská polícia dnes zadržala zhruba 1200 imigrantov zamestnaných na tržnici na juhu ruskej metropoly. Policajný záťah súvisí s nedeľňajšími etnickými nepokojmi vyvolanými smrťou mladého Rusa, ktorého zatiaľ neznámy páchateľ minulý štvrtok dobodal na smrť, keď bránil svoju priateľku pred prisťahovalcom "neslovanského výzoru".
      Protestná akcia niekoľkých stoviek mladých Rusov na moskovskom predmestí Birjuľovo sa v nedeľu začala pokojne, potom však začali rozbíjať okná v nákupnom centre Tyrkys, ktoré aj podpálili. Keď vypukli zrážky s políciou, dav sa rozrástol na niekoľko tisíc ľudí. Polícia zadržala asi 380 osôb, ďalších 23 utrpelo zranenia.
      Dnes zadržaných ľudí predviedli na policajné stanice, kde sa podľa agentúry Interfax, odvolávajúcej sa na hovorcu polície, uskutoční kontrola ich dokladov, najmä však povolení na pobyt v Moskovskej oblasti.    
      Agentúra RIA Novosti informovala, že vo veľkosklade ovocia a zeleniny v Birjuľove, ktorý v nedeľu vzali miestni obyvatelia útokom, sa našlo auto s miliónmi rubľov a strelnými zbraňami. Celý areál, kde je niekoľko objektov zničených a ďalšie sú po nepokojoch poškodené, je od dnešného dňa zavretý - okrem iného aj na základe rozhodnutia Úrad pre kontrolu bezpečnosti potravín.
      Moskovský primátor Sergej Sobianin dnes o situácii v Birjuľove informoval prezidenta Vladimira Putina. Na základe výsledkov ich rozhovoru do oblasti vyslali posily v podobe poriadkovej polície, úradníkov imigračnej služby a ďalších inšpekčných orgánov. Podľa RIA Novosti v krátkom čase sa uskutočnia kontroly v podobných veľkoskladoch a trhoviskách na území Moskvy, keďže ich majiteľmi či zamestnancami sú najmä ľudia pochádzajúci z Kaukazu a stredoázijských štátov, z ktorých časť žije v Rusku ilegálne.
      Obyvatelia Birjuľova, ktorí bývajú v blízkosti veľkoskladu a tržnice, sa dlhodobo sťažovali na hluk a časté potýčky medzi zamestnancami trhu. Podľa miestnych sú prakticky na dennom poriadku slovné útoky na mladé ženy i vyhrážky použitím strelnej zbrane alebo noža, ktoré prisťahovalci adresujú mužom. Situácia je podľa viacerých z nich neúnosná. "Žiť tu je o život," uviedla pre RIA Novosti jedna z obyvateliek. Podľa iného občana Birjuľova zabitie Jegora Ščerbakova "bolo poslednou kvapkou v pohári".  
      Rusi sa na prisťahovalcov z Kaukazu a strednej Ázie dívajú "cez prsty" - okrem iného v nich vidia potenciálnych páchateľov trestnej činnosti a narušovateľov verejného poriadku. Prezident Putin však opakovane varoval pred nebezpečenstvom etnicky či nábožensky motivovaného násilia v krajine.
      Tento mesiac zdôraznil, že Rusko potrebuje migrantov na prácu v niektorých odvetviach, napríklad v stavebníctve. Ako ústupok antiimigračným náladám však navrhol, že počty migrantov v niektorých iných odvetviach, vrátane obchodu, by mohli byť obmedzené.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu