Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Európa vs. Amerika: Sedem vecí, ktorými porážame USA na plnej čiare!

Jennifer Ehle Zobraziť galériu (6)
Jennifer Ehle (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Mnohí Američania si myslia, že ich domovina je miestom, kde sa žije najlepšie na zemi. Istotne, v mnohých ohľadoch predčia Spojené štáty ostatné krajiny, ale v iných sú to zas ony, ktoré zaostávajú. Tak napríklad v porovnaní s Európou.

Obyvatelia USA milujú slobodu, svoj Deň nezávislosti, ale aj rôzne bizarné súťaže v pojedaní všetkého, čo len dokáže ľudský žalúdok stráviť. Oblasť medzi New Yorkom a Los Angeles sa môže pochváliť nebývalou rozmanitosťou a prírodnými zázrakmi.

Napriek tomu by bolo trúfalé a najmä nepravdivé tvrdiť, že na svete niet lepšieho miesta než Spojené štáty. V mnohých veciach sa majú čo učiť napríklad od starého kontinentu. Vybrali sme niektoré z nich.

Zdravotná starostlivosť

USA patria medzi štáty s najvyššími výdavkami na zdravotníctvo. Samotná starostlivosť už ale tomu príliš nenasvedčuje. Neexistuje tam totiž systém všeobecného zdravotného poistenia. Je dobrovoľné a funguje na trhovom princípe. Je len na každom Američanovi, či si ho vybaví, resp. či na neho má. Objavilo sa už mnoho prípadov, kedy lekári odmietli vyšetriť pacienta bez poistenia napriek tomu, že bol na pokraji smrti.

Naproti tomu väčšina európskych krajín má omnoho efektívnejší zdravotný systém. Štyri z nich - Švédsko, Švajčiarsko, Španielsko a Taliansko sa dokonca dostali do prvej desiatky 48-miestneho rebríčka, ktorý hodnotil zdravotné systémy vo svete. USA skončili 46., predbehli len Srbsko a Brazíliu.

Európa vs. Amerika: Sedem
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: internet)

Životnosť

Asi nikoho neprekvapí, že najvyššieho veku sa dožívajú ľudia v Japonsku. V priemere je to 83 rokov. Za ním nasledujú Švajčiari a obyvatelia San Marína, uvádza sa v správe Svetovej zdravotníckej organizácie z roku 2011. Spojené štáty v tomto smere predbehlo až 24 európskych krajín. USA skončili na 33. mieste, tesne pred Kubou.

Európa vs. Amerika: Sedem
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: internet)

Futbal

Tu netreba písať žiadne dlhosiahle ódy, stačia holé fakty. Európske mužstvá vyhrali desaťkrát zlato na Majstrovstvách sveta vo futbale, ktorré sa doteraz konali devätnásťkrát. V tejto oblasti jasne dominuje Nemecko, Taliansko a Španielsko. USA najlepšie skončili tretí, ale to bolo ešte v roku 1930. Po roku 1950 sa dokonca ďalšie štyri desaťročia na turnaj ani nekvalifikovali.

Európa víťazí aj čo sa týka sledovanosti. Zatiaľ čo minuloročné finále Ligy majstrov si pozrelo približne 150 miliónov ľudí, finále, ktorým vrcholí play-ff amerického futbalu a je známe ako Super Bowl, sledovalo "len" 106 miliónov.

Európa vs. Amerika: Sedem
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: internet)

Miery

S výnimkou snáď len Veľkej Británie používa celá Európa metrický systém. Ak viete násobiť desiatimi, dostanete sa na ďalšiu najvyššiu jednotku. V USA však v tomto ohľade panuje dosť veľký zmätok. Tam majú tri čajové lyžičky v jednej polievkovej, 16 polievkových lyžíc v jednej šálke, 12 palcov v jednej stope, 1760 yardov v jednej míli či 2000 libier v jednej tone. A zoznam meracích jednotiek na americkom kontinente týmto zďaleka nekončí. Ale tými ostatnými vás už nebudeme obťažovať.

Hrady a zámky

V Európe sa počet hradov, zámkov a kaštieľov ráta na tisíce. Mnohé z nich pochádzajú z ešte starších čias než kedy mal Kolumbus objaviť Ameriku. Niektoré sa dajú dokonca kúpiť za menej peňazí ako apartmán v New Yorku. V Spojených štátoch majú zámok len jeden - v Disneylande. Dovnútra vás pustia len vtedy, ak zaplatíte 92 dolárov (68 eur).

Európa vs. Amerika: Sedem
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: internet)

Sexi prízvuk

Tu postačí len malá ilustrácia. Vypočujte si Penelope Cruz, ako hovorí po anglicky so španielskym prízvukom a naopak starostu New Yorku Michaela Bloomberga, keď sa snaží zo seba vypotiť niečo po španielsky. Na jeho prejave, na rozdiel od toho, ktorého autorkou je jedna z najsexi herečiek na svete, nie je sexi naozaj nič.

Čokoláda

Keď niekto povie Belgicko, človeku sa vybavia tri veci - pivo, vafle a Jean-Claude Van Damme. A štvrtou je čokoláda. Veď jedna z krajín Beneluxu je predsa jej synonymom. Nesmieme však zabúdať ani na tú rakúsku, švajčiarsku a v neposlednom rade našu slovenskú. A akúže to čokoládu jedia v Amerike? Lentilky M&M s umelou prifarbenou škrupinou a polepené tyčinky Snickers, ktoré skôr než zapôsobia na chuťové poháriky, vás pripravia o všetky plomby.

Európa vs. Amerika: Sedem
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: internet)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu