Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Apokalyptické zmeny klímy: Časti Zeme sa stanú neobývateľnými už o pár rokov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: nature)

NEW YORK - Nová štúdia o globálnom otepľovaní, uverejnená v časopise Nature, určila pravdepodobný termín príchodu obdobia, kedy mestá a ekosystémy na celom svete budú mať obrovské problémy s teplotami, aké predtým nikdy nezažili. Tento bod zlomu sa takmer všade odohrá do roku 2050 a odborníci varujú pred humanitárnou krízou. Stovky miliónov ľudí totiž budú musieť ujsť zo svojich domovov a v mnohých oblastiach našej planéty by mohol zaniknúť život.

"Tento dokument je inovatívny a vytriezvujúci," povedala profesorka Jane Lubchencová z Oregonskej štátnej univerzity, bývalá šéfka Národného oceánskeho a atmosférického úradu, ktorá sa na štúdii nepodieľala.

Pre svoje závery použili vedci údaje o počasí za posedných 150 rokov, počítačové modely a ďalšie údaje pre výpočet bodu, odkedy bude každý nasledujúci rok teplejší než ten predošlý a prekoná rekordy. Ľudstvo sa musí pripraviť na to, že aj tie najchladnejšie roky budú teplejšie, ako tie, ktoré sme doteraz považovali za najhorúcejšie.

Autor štúdie Camilo Mora a jeho kolegovia dúfajú, že tento nový spôsob pohľadu na klimatické zmeny urýchli rozhodnutia vlád niečo urobiť, než bude príliš neskoro. "Teraz je čas konať," povedal ďalší spoluautor štúdie, Ryan Longman.

Mora pôsobí ako biologický geograf na Havajskej univerzite a spolu s kolegami uskutočnil simulácie z 39 rôznych počítačových modelov a prezreli tisíce máp, aby sa dopracovali k odpovedi, kedy naša klíma zažije obdobie, aké sme dosiaľ nepoznali. Na základe výsledkov stanovili dátum pre celosvetové zmeny na rok 2047, aj keď niekoľko miest sa vymyká z tohto rozpätia.

Apokalyptické zmeny klímy: Časti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nature)

Stabilizácia emisií môže priniesť oddialenie nevyhnutných zmien.
Zobraziť galériu (2)
Stabilizácia emisií môže priniesť oddialenie nevyhnutných zmien.  (Zdroj: nature)

Mora predpovedá, že bezprecedentné teplo začne v roku 2020 v indonézskom Manokwari a potom zachváti Kingston na Jamajke. V najbližších dvoch desaťročiach bude 59 miest žiť v úplne novej klíme, vrátane Singapuru, Havany, Kuala Lumpur a Mexico City.

Medzi prvé miesta v Amerike, ktoré túto zmenu pocítia, patrí Honolulu a Phoenix, nasledované San Diegom a Orlandom v roku 2046. New York a Washington nadobudnú novú klímu okolo roku 2047, Los Angeles, Detroit, Chicago, Houstone, Seattle, Austin a Dallas o niečo neskôr.

Mora vypočítal, že z 265 sledovaných miest sa ako posledné do novej klímy prepadne Anchorage na Aljaške v roku 2071. Odchýlka v odhade však môže tvoriť plus-mínus päť rokov.

Michael Mann, klimatológ z Pensylvánskej štátnej univerzity, si však myšlí, že tento výskum "môže  v skutočnosti predstavovať prehnane optimistický scenár, ak hovoríme o tom, ako blízko sme k prekročeniu prahu nebezpečných dôsledkov zmeny klímy. Podľa niektorých meraní, už sme tam".

Bod zlomu niektorých miest

Manokwari 2020

Port - au - Prince 2025

Jakarta 2029

Durban 2035

Káhira 2036

Sydney 2038

Tokio 2041

Peking 2046

New York 2047

Los Angeles 2048

Toronto 2049

Paríž 2054

Brusel 2056

Londýn 2056

Moskva 2063

Anchorage 2071

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu