Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prevratná teória mení dejiny: Ameriku objavil ako prvý tento čínsky admirál!

Táto mapa možno zmení dejiny Zobraziť galériu (2)
Táto mapa možno zmení dejiny (Zdroj: Liu Gang)

LONDÝN - Kópia šesťsto rokov starej mapy,na ktorú ešte donedávna sadal prach v jednom antikvariáte, údajne predstavuje dôkaz o tom, že nie Krištof Kolumbus, ale Číňania objavili Ameriku. Vo svojej najnovšej knihe s názvom "Kto objavil Ameriku" to tvrdí britský historik Gavin Menzies.

Predmetný dokument, ktorý v jednej pekingskej predajni starých kníh objavil právnik Liu Gang, podľa odborníkov pochádza z osemnásteho storočia. Má byť kópiou mapy, ktorú v roku 1418 zhotovil čínsky admirál Zheng He. Menzies sa preto domnieva, že He západnú hemisféru zmapoval viac ako sedem desaťročí predtým, než ak urobil španielsky moreplavec.

Prevratná teória mení dejiny:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Liu Gang)

"Tento tradičný príbeh o tom, ako Kolumbus objavil Ameriku, je absolútny nezmysel a čistá rozprávka," povedal bývalý dôstojník Britského kráľovského námorníctva denníku Daily Mail.

Menzies je už dlhé roky presvedčený o tom, že ozajstným objaviteľom Nového sveta bol služobník mingskej dynastie Zheng, ktorý so svojou flotilou pozostávajúcou z vyše dvesto lodí preplával Tichý a Indický oceán. Zanechal po sebe užitočné mapy s hranicami svetadielov, hôr, riekami a mestami. Viacerí experti sa zhodujú v tom, že to bol on, kto zakreslil hranice Ameriky, dosť podobné tým skutočným. A vďaka jednej takejto mape mal Kolumbus podľa Gavina nájsť americký svetadiel.

Prevratná teória mení dejiny:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Liu Gang)

Historik taktiež tvrdí, že jeho prvými obyvateľmi boli čínski námorníci, ktorí preplávali Pacifik už pred 40 000 rokmi. Analýza DNA amerických Indiánov a iných tamojších domorodcov by vraj dokázala, že sú predkami niektorých vetiev usadlíkov z Ázie. A Menzies zachádza ešte ďalej. Myslí si totiž, že zhruba sto rokov predtým, než Južnú Ameriku oboplával Fernão de Magalhães, tak urobila Zhengova flotila.

Akademická obec však s Menzieso nesúhlasí. Pred pár rokmi sa profesor histórie z Londýnskej univerzity Felipe Fernandez-Armesto vyjadril, že "Gavinove knihy sú historickým ekvivalentom príbehov o Elvisovi Presleym a o blízkych stretnutiach s mimozemskými škrečkami".

Gavin ale trvá na svojom. "Čím viac premýšľam nad doterajšími teóriami o objavení Ameriky, tým viac sa mi zdajú smiešne," uzavrel.

 

S touto teóriou ale druhá skupina historikov nesúhlasí. Dôkazový materiál nepovažujú za pravý a o objave Kolumbusa vôbec nepochybujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu