Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ameriku vraj neobjavil Kolumbus, ale Európania ešte v dobe kamennej!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: calorielab.com)

NEWARK - Najnovšie archeologické dôkazy vyvracajú teóriu o tom, že americký kontinent objavil v roku 1492 taliansky moreplavec Krištof Kolumbus. Predbehli ho iní Európania, a to dokonca už v dobe kamennej.

Vedci totiž v šiestich lokalitách v štátoch Delaware, Pennsylvánia a Virgínia objavili kamenné nástroje, ktorých vek sa odhaduje na 19 000 až 26 000 rokov. Sú vyrobené "európskym štýlom", s najväčšou pravdepodobnosťou teda pochádzajú zo starého kontinentu.

Archeológovia na čele s Dennisom Stanfordom a Bruceom Bradleym sa domnievajú, že ich majitelia prišli do Ameriky o 10 000 rokov skôr ako predkovia tamojších Indiánov. Dvojica profesorov tvrdí, že pravekí lovci zo západnej Európy boli schopní prejsť približne 2500-kilometrovú vzdialenosť po zamrznutom Atlantiku. Na oceáne sa totiž počas vrcholu doby ľadovej vytvorila hrubá vrstva ľadu.

Objav sa podľa expertov radí k tým najvýznamnejším za posledných niekoľko desaťročí. Podľa nich dopomôže k lepšiemu pochopeniu toho, ako ľudia postupne prenikali do všetkých častí sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu