Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Neuveriteľný objav môže prepísať celú históriu: Dôkaz, že staré mýty neklamali?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - S objavením Severnej Ameriky to môže byť komplikovanejšie, ako sa zdá. Archeológovia totiž na Newfoundlande objavili tisícročné stopy, ktorý by mohli vysvetľovať pôvod starých nórskych dobyvateľských mýtov.

Podľa odborníkov boli zrejme prvými Európanmi, ktorí sa usadili v Severnej Amerike, moreplavci z radov Vikingov. Práve oni sú známi svojím objaviteľským moreplavectvom a obchodovaním. Podnikli rozsiahle cesty do Škandinávie či severnej a strednej Európy. Ich dosah však bol, zdá sa, oveľa ďalekosiahlejší. Ich stopy sa nachádzali aj na pôde severnej Afriky.

Architekti chcú po 2 000 rokoch postaviť bájny div sveta: Socha slobody zbledne závisťou!

Napriek tomu, že sa usadili na východnom pobreží Grónska, podnikali aj dobyvateľské nájazdy na sever Ameriky, čo dokázal aj nález na severe Kanady. Vedci sa dokonca domnievajú, že na južnom cípe Newfoundlandu mohla byť osada Vikingov. Ak by sa tento predpoklad potvrdil, nebol by to Európan Krištof Kolumbus, ale Vikingovia, ktorí na severoamerický kontinent vstúpili asi pred 1000 rokmi prví.

Už v roku 1960 vedci objavili miesto pri L'Anse aux Meadows na severe Newfoundlandu s možnými stopami po Vikingoch. Nie je však jasné, ako dlho v lokalite známi moreplavci pobudli. Problémom dôkazov je, že Vikingovia po sebe zanechali relatívne pominuteľné stopy – všetky ich lode či budovy boli vyrobené z organických materiálov.

Sú staré nórske mýty pravdivé?

Existujú však vedecké metódy, ako nájsť v pôde stopy po organických zmenách, ktoré nie sú viditeľné voľným okom. Archeologicčka Sarah Parcak používa na detekovanie zmien infračervené satelitné snímky a hľadá známky po ľudskej činnosti. Práve zvláštne chemické zloženie pôdy na spomínaných miestach ju prinútilo upriamiť pozornosť na možnú prítomnosť Vikingov a realizáciu vykopávok. Ak by archeológovia našli presvedčivé dôkazy, historici by mohli zmeniť svoje výklady minulosti.

Archeológovia našli trosky legendárnej lode Krištofa Kolumba Santa María!

V pôde sa nachádzali stopy po tavení železa a hromady uhlia. Taviacu techniku však kultúry žijúce v Severnej Amerike pred 1000 rokmi nepoznali. Ak by sa nadšenie archeológov potvrdilo, bol by to neuveriteľný nález. Ako uvádza portál Iflscience.com, nález by potvrdil pravdivosť starých nórskych mýtov, o ktorých sa až doteraz myslelo, že sú vymyslené. 

Neuveriteľný objav môže prepísať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: VikingoviaMoreplavci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu