Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tajomstvo Mayov sa rozuzluje: Poznajú panovníka, ktorý položil základy!

V hrobke boli aj bábiky Zobraziť galériu (4)
V hrobke boli aj bábiky (Zdroj: capitalbay.com)

GUATEMALA - Archeológovia v Guatemale objavili hrobku dávneho mayského panovníka, ktorá sa zachovala v nedotknutom stave s nefritovými šperkami a ďalšími ozdobami. Nález podľa expertov môže pomôcť získať presnejšiu predstavu o raných fázach tejto kultúry.

Podľa vedúceho archeologického výskumu Miguela Orrega skúmanie nájdených predmetov ukázalo, že hrobka pochádza z rokov 700 až 400 pred naším letopočtom, teda mnoho storočí pred najväčším rozkvetom mayskej ríše. Medzi nálezmi sa nachádza náhrdelník ozdobený plastikou ľudskej postavy so supiou hlavou. Táto symbolika podľa vedcov potvrdzuje, že ide o hrobku panovníka. Žiadne kosti v hrobke neboli, časom sa podľa všetkého jednoducho rozpadli.

Tajomstvo Mayov sa rozuzluje:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: capitalbay.com)

Tento rok v lete objavili archeológovia v severoguatemalskej lokalite Tikal najväčšiu známu starovekú mayskú priehradu. Stavba stará viac ako 1700 rokov poskytuje dôležité informácie o vynaliezavosti Mayov, ktorí museli pre svoju početnú populáciu zabezpečiť dostatok vody aj v obdobiach sucha.

Mayská civilizácia geograficky pokrývala oblasť dnešného južného Mexika, Guatemaly, Hondurasu, Salvadoru a Belize. V období medzi rokmi 250-900 nášho letopočtu dosiahli Mayovia najvyšší stupeň rozvoja v celej predkolumbovskej Amerike v oblasti astronómie a matematiky a ako jediní v regióne mali slabičné písmo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu