Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tragický 15. apríl straší: Masaker v Bostone, hrôzy vojny a potopenie Titanicu!

(Zdroj: sita, topky.sk, wikipedia)

BOSTON/BRATISLAVA - Deň patriotov mal byť pre obyvateľov Bostonu sviatkom, ktorým vyjadrujú svoju hrdosť na to, odkiaľ pochádzajú. Stal sa však cieľom teroristického útoku, ktorý si vyžiadal tri obete a vyše 180 zranených. 15. apríla sa však v minulosti odohralo viacero tragédií. V roku 1912 prišlo k potopeniu Titanicu a v roku 1989 šokovala svet katastrofa na štadióne Hillsborough v anglickom Sheffielde.

Bostonský maratón

V pondelok 15. apríla prišlo k dvom výbuchom amatérsky vyrobených bômb pri cieľovej rovinke bostonského maratónu. Následkom zranení podľahol osemročný chlapec Martin Richard, 29-ročná manažérka reštaurácie Krystle Campbellová a čínska študentka Lu Ling-c'. Páchatelia útoku sú stále neznámi.

Skaza Titanicu

Zaoceánsky parník Titanic, ktorý mal zabezpečovať prevoz cestujúcich a pošty medzi Európou a Severnou Amerikou, stroskotal počas svojej prvej plavby. V noci zo 14. na 15. apríla pred sto jeden rokmi narazil v Atlantickom oceáne na ľadovec. O život vtedy prišlo viac ako 1500 pasažierov a členov posádky, zachrániť sa podarilo približne 700 ľudí.

Tragédia na futbalovom štadióne

Tragédiou na Hillsborough vyvrcholilo čierne desaťročie anglického futbalu spojené s chuligánstvom. Počas semifinálového duelu FA Cupu medzi FC Liverpool a Nottinghamom Forest bolo pri tlačenici na preplnenej tribúne Leppings Lane End udupaných či udusených 96 priaznivcov Liverpoolu. Nešťastie viedlo k zvýšeniu bezpečnostných štandardov na štadiónoch vrátane zrušenia tribún na státie. Oficiálna správa publikovaná v roku 1990 lordom Taylorom označila za hlavný dôvod tragédie skutočnosť, že „polícia stratila kontrolu nad situáciou“.

Oslobodenie koncentračného tábora

Britskí vojaci 15. apríla 1945 oslobodili nemecký koncentračný tábor Bergen/Belsen. Našli v ňom tisíce hnijúcich mŕtvol a ďalšie tisíce chorých a vyhladovelých väzňov držaných v neľudských podmienkach. Obete nacistickej mašinérie trpeli týfusom, tuberkulózou a ďalšími chorobami. Celkový počet obetí sa ráta v desaťtisícoch...

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu