Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Megalomanský plán najbohatšieho Číňana: Týmto chce tromfnúť celý Hollywood!

Wang Ťien-lin
Wang Ťien-lin (Zdroj: SITA)

ČCHING-TAO – Najbohatší Číňan, developer Wang Ťien-lin, dnes za sprievodu hollywoodskych hviezd predstavil svoj ​​najambicióznejší projekt, výstavbu filmového mesta. Celková investícia má predstavovať 50 miliárd jüanov (vyše 6 miliárd eur), a podľa Wanga bude najväčšou samostatnou investíciou v oblasti filmového a televízneho priemyslu.

Zakladateľ spoločnosti Dalian Wanda Group bol pri predstavení projektu obklopený hviezdami ako John Travolta, Nicole Kidmanová a Catherine Zeta-Jonesová. Obdoba amerického Hollywoodu o rozlohe 376 hektárov sa bude nachádzať v prímorskom letovisku Čching-tao a má sa nazývať Oriental Movie Metropolis (orientálna filmová metropola). Po dokončení v roku 2017 bude mať 20 filmových a televíznych produkčných štúdií, vrátane najväčšieho štúdia na svete s rozlohou 10.000 metrov štvorcových a prvého podmorského filmového štúdia na svete. Súčasťou mesta bude tiež filmové múzeum, voskové múzeum filmových hviezd a filmové výstavné centrum. Chýbať nebudú ani ďalšie kultúrne a turistické zariadenia, ako hotely, jachtové kluby, nákupné centrá, pobrežné promenády plné barov, krytý zábavný park a nemocnice.

Firma Wanda Group v poslednej dobe stále viac expanduje do oblasti zábavy a voľného času. Spoločnosť vlastní hotely, kiná, obchodné domy a centrá karaoke. Vlani taktiež prevzala americký reťazec kín AMC Entertainment a tento rok oznámila prevzatie najväčšieho britského výrobcu luxusných jácht. Wang tiež nedávno založil vlastnú filmovú produkčnú spoločnosť a očakáva, že jeho Wanda sa do roku 2016 dostane medzi dvadsať najväčších zábavných firiem sveta.

Časopis Forbes odhadol majetok Wanga na 14 miliárd USD (vyše 10 miliárd eur). Wang dnes tiež uviedol, že príjmy jeho firmy Wanda Group sa majú tento rok zvýšiť na 30 miliárd USD z vlaňajších 23,15 miliardy USD a v najbližších rokoch porastú zhruba o desať miliárd dolárov ročne. Pri konzervatívnom odhade majú príjmy jeho firmy do roku 2020 vzrásť na najmenej 100 miliárd USD, napísala agentúra Reuters .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu