Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Silvestrovské hýrenie: Zatočte s opicou!

Rozlúčka so starým rokom a vítanie nového je jednou zo spoločenských udalostí, keď je ťažké vyhnúť sa konzumácii alkoholu v rôznych podobách i množstve.

Pivo, víno a na záver niečo tvrdšie... Nejeden z nás vo víre zábavy neodhadne, koľko jeho organizmus znesie. A výsledok? Ráno tráviace problémy a krutá bolesť hlavy. Ako im predísť a poradiť si s alkoholom i takzvanou opicou?

Vypitie jedného pohára vína, piva či destilátu vám zdvihne hladinu alkoholu na 15 mg v 100 ml krvi. Odbúranie tohto množstva trvá zdravému človeku priemerne hodinu, liter vína telo spaľuje približne trinásť hodín. U žien to však môže byť výrazne dlhší čas. Nežnejšie pohlavie je totiž na alkohol citlivejšie nielen pre menšiu hmotnosť, ale aj preto, lebo ženy ho vstrebávajú rýchlejšie, a tak u nich hladina alkoholu v krvi dosahuje vyššie hodnoty.

Pite s rozumom


Ak očakávate alkoholový nápor, pite s dostatočnými prestávkami a dobre sa predtým najedzte. Zabezpečíte tak, že sa bude alkohol vstrebávať pomalšie. Jednotlivé druhy alkoholu nikdy nemiešajte. Najmenej toxická je čistá vodka. Najhoršie sa môžete cítiť po rôznych hnedých destilátoch (brandy, whisky) a ich miešaní s kolovými nápojmi. Bublinky totiž zapríčiňujú rýchlejšie vstrebávanie alkoholu do krvi.

Domáce „vyprosťováky“


Ešte pred spaním vypite čo najväčšie množstvo vody, budete sa tak cítiť lepšie. Ráno si doprajte veľký pohár ovocnej šťavy, prípadne med. Obsahujú fruktózu, ktorá urýchli spaľovanie alkoholu. Roztrasený žalúdok upokojíte dobrým horúcim bujónom, ktorý vám doplní hladinu sodíka a draslíka. Stratené aminokyseliny vrátite telu príjmom bielkovín. Vitamín B užite v tabletkách a k tomu pri veľkých bolestiach hlavy jednu tabletku paralenu, acylpyrínu alebo ibalginu. Kofeín taktiež môže zmierniť bolesti hlavy, ale ak vás bolí aj žalúdok, nie je veľmi vhodný. Rovnako mastné a ťažké jedlá. Vyskúšajte tiež zázračnú pilulku, ktorú pôvodne vyvinula Ruská akadémia vied pre agentov KGB, alebo jej ekvivalent, ktorý sa objavil na slovenskom trhu iba nedávno.

Po búrlivom večierku vám pomôžu


Hydrodol 88 Sk/4 ks
Obsahuje vitamíny B1 a B2, aminokyseliny, minerály a vitamín C. Užívajú sa dve až štyri kapsuly na začiatku a počas konzumácie alkoholu a dve až štyri kapsuly ráno.

RU21 125 Sk/6 ks
Obsahuje kyselinu jantárovú a fumarovú, L-Glutamín, vitamín C a glukózu. Užívajú sa jedna až dve tabletky pred konzumáciou alkoholu, jedna až dve tabletky počas konzumácie a jedna tabletka ráno po prebudení. Najlepšie je užiť jednu tabletku na dva skonzumované 0,5 dl poháriky 42-percentného alkoholu.

Ako dlho trvá odbúravanie alkoholu?


PIVO Muž (80 kg) Žena (60 kg)
1 desiatka 1.43 hod. 2.32 hod.
1 dvanástka 2.03 hod. 3.01 hod.
2 dvanástky 4.07 hod. 6.02 hod.
3 dvanástky 6.10 hod. 9.04 hod.
VÍNO
Dva decilitre 2.04 hod. 4.05 hod.
Liter 12.20 hod. 20.20 hod.
Liter a pol 19.40 hod. 28.30 hod.
LIEHOVINA
1 poldecák 3.15 hod. 3.40 hod.

(Uvedené časy sú orientačné, záleží napríklad na konzumovanej potrave či odolnosti organizmu...)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu