Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci sú zúfalí: Nevedia zlikvidovať siedmy kontinent z odpadu v Pacifiku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

BRATISLAVA - Veľký pacifický odpadový pás - takýto nelichotivý názov dostala oblasť v Tichom oceáne, ktorá bola umelo vytvorená človekom. Je niekoľkokrát väčšia než Slovensko a čo odborníkov desí najviac je, že sa neustále zväčšuje.

Great Pacific Garbage Patch je väčší než Francúzsko či Texas. Nachádza sa uprostred Tichého oceánu medzi Havajskými ostrovmi a Japonskom, pričom odpad sa hromadí v jednom z piatich tzv. gyrov. Je to miesto, kde sa stretávajú morské prúdy, ktoré sa stáčajú pod vplyvom rotácie Zeme a vytvárajú obrovský vír. Dostredivá sila pomaly nasáva odpad smerom k centru tejto špirály, ktorá je jednou z najväčších známych na svete. Jej obvod meria 22 200 kilometrov a má asi 3,4 milióna kilometrov štvorcových.

Vedci sú zúfalí: Nevedia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Odpad tvorený predovšetkým plastami, ale aj sklom či chemickými zvyškami nivočí všetku biodiverzitu naokolo. Do mora ho vypúšťajú lode, väčšina z neho však pochádza z pevniny z veľkých firiem, ale aj domácností. Zvieratá v dôsledku toho končia zamotané v sieťach alebo vrecúškach a ich telá sú plné nepotrebných vecí, ktoré si mýlia s potravou.

Vedci sú zúfalí: Nevedia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Siedmy kontinent objavil oceánograf Charles J. Moore v roku 1997 počas spiatočnej plavby do južnej Kalifornie. Odpadový pás vážiaci až sto miliónov ton sa z väčšej časti nachádza pod hladinou a siaha až do hĺbky tridsať metrov. Okrem veľkých kusov odpadu ho tvoria miničastice, ktoré sú schopné sa v oceáne udržať až päťsto rokov. Plaviť sa cez oblasť je miestami takmer nemožné.

Vedci sú zúfalí: Nevedia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Odborníci sa nevedia zhodnúť na tom, ako túto katastrofálnu situáciu riešiť. Veľký pacifický odpadový pás sa stal predmetom skúmania mnohých vedcov, ktorí sa snažia zistiť, či je možné ho zlikvidovať a ak áno, akým spôsobom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu