Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Bacuľka schudla a teraz trpí: Kvôli tabletkám na chudnutie je takmer invalid

Hollie si zničila zdravie Zobraziť galériu (2)
Hollie si zničila zdravie (Zdroj: profimedia.sk)

HEREFORD - Hollie Powellová z Anglicka túžila po lepšej postave do bikín. Preto si na internete zakúpila tabletky na chudnutie, vďaka ktorým teraz oblieka šaty menšie o štyri veľkosti. Zároveň však trpí veľkými bolesťami močového mechúra a obličiek. Doktori potvrdili, že za to môžu látky, ktoré pilulky obsahujú.

Pred niekoľkými rokmi sa Holly vybrala s kamarátkami na dovolenku do Turecka. Bola si však vedomá toho, že nepatrí k tým najchudším dievčatám, a tak v snahe zmestiť sa do bikín pátrala po čo najrýchlejšom spôsobe ako schudnúť. A keďže nezaberala žiadna diéta, obrátila sa na internet.

Na ňom si zakúpila za 35 libier (40 eur) tabletky na chudnutie, ktoré jej odporučili kamarátky. Zobrala si ich so sebou na dovolenku, z ktorej sa na veľkú radosť vrátila o dve konfekčné čísla menšia. "Spočiatku som si myslela, aké je to úžasné. Len málokedy som pociťovala hlad a stačilo mi zjesť tretinu z toho, čo kedysi," spomína Angličanka.

Bacuľka schudla a teraz
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Čo ale v tom čase nevedela, bolo, že pilulky obsahujúce bylinné stimulanty, ktoré potláčajú chuť k jedlu, sú zároveň spojené s radom zdravotných potiaží, od problémov s močovým mechúrom až srdcovým infarktom. A presne to postihlo Hollie. V priebehu polroka síce schudla z veľkosti 48 na 40, ale zaplatila za to príliš vysokú cenu. Ignorovala prvotné príznaky ako častá bolesť hlavy, cystitídu (bakteriálna infekcia močových ciest) a zrýchlený srdcový tep. Posledných päť rokov trpí neznesiteľnými bolesťami obličiek, močového mechúra a chrbta a taktiež neustálou potrebou ísť na toaletu.

Podľa lekárov sa pod jej zdravotné ťažkosti podpísalo práve dlhodobé užívanie spomínaných tabletiek. Tie totiž obsahujú vysokú dávku kofeínu, až 300 mg v jednej pilulke. "Keď ich človek berie trikrát denne, tak ako odporúča leták, môže to viesť k nadprodukcii moču v obličkách a väčšej stimulácii močového mechúra," vysvetlil urológ Zaki Almallah.

Hollie teraz musí brať protizápalové lieky a piť smie len vodu a ovocné šťavy. Alkoholu a kofeínu sa musí vyhýbať, aby sa zabránilo relapsu. "Pravda je taká, že nikdy nevieme, čo si kupujeme na internete a aké sú potenciálne vedľajšie účinky. Síce sa mi podarilo schudnúť, ale zničila som si kvôli tomu zdravie," priznala denníku Daily Mirror.

Na webe sa stále dá kúpiť množstvo tabletiek na chudnutie, ktoré sú zakázané alebo sa vydávajú len na lekársky predpis. Niektoré z nich okrem iného obsahujú látku sibutramín, ktorý podľa odborníkov vedie k zvýšenému riziku infarktu a mŕtvice. V roku 2010 Európska lieková agentúra (EMA) odporučila, aby všetky lieky obsahujúce túto látku neboli predpisované alebo vydávané v členských štátoch Európskej únie.

Vlani v septembri zomrela na následky užívania tabletiek na spaľovanie tuku v kombinácii s antidepresívami dvadsaťtriročná Sarah Houstonová. Pilulky na chudnutie, ktoré užívala dlhší čas, obsahovali dinitrofenol - prípravok, ktorý je populárny najmä medzi kulturistami, napriek tomu, že je už kvôli svojim vedľajším účinkom zakázaný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu