Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Humus náš každodenný: Potkanie chlpy či análne sekréty jeme všetci!

Viete, čo jete? Zobraziť galériu (5)
Viete, čo jete? (Zdroj: internet)

LONDÝN - Ak si myslíte, že nedávne škandály s konským mäsom či antibiotikami v bravčovom mäse sú vrchol nechutnosti, mýlite sa. Najodpornejšie veci totiž konzumujeme každodenne bez toho, aby sme o tom vôbec tušili. Anglický denník Guardian priniesol zoznam zložiek bežných potravín, ktoré by ste dobrovoľne do úst určite nikdy nedali.

Odkedy sa prevalil škandál s konským mäsom, či antibiotikami v bravčovom a hydinovom mäse, ľudia kladú väčší dôraz na kontrolu toho, čo jedia. Avšak ani pri najpodrobnejšom sledovaní zložiek potravín, stále nemusíte vedieť o tom, že jete aj veci, pri pomyslení na ktoré by sa vám obrátil žalúdok. Od ľudských vlasov v chlebe cez rybí močový mechúr v pive až po bobrie análne žľazy v zmrzline. Existuje množstvo prísad i techník na spracovanie jedla, ktoré zahŕňajú suroviny, aké by len málokto označil za "chutné".

Arzén

Stopy arzénu v potravinách nie sú ničím novým. Silný karcinogén sa už roky objavuje vo všetkom od ryže a cereálií po džúsy, no naposledy ho našli nemeckí vedci aj v pive. Niektoré zistené úrovne arzénu boli dokonca až dvojnásobne vyššie, ako je povolený limit. Stopy po tejto chemikálii sa vyskytujú najmä v tých druhoch piva a vína, ktoré majú svetlejšiu farbu.

Ľudské vlasy

Hoci aminokyseliny sú zdraviu prospešné, nie všetky sú tvorené rovnako. L-cistín - aminokyselina používaná na predlžovanie doby spotreby potravín ako napríklad chleba - sa nachádza aj v kačacom a kuracom perí či kravských rohoch, no v jedlách sa najčastejšie používa tá, ktorá pochádza z ľudských vlasov. Väčšina vlasov používaná na tvorbu l-cistínu pochádza z čínskych kaderníctiev a salónov krásy.

Humus náš každodenný: Potkanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: made-in-china.com)

Nemrznúca zmes

Nemrznúcu zmes nepijete priamo s nealkoholickými nápojmi, no ak váš drink obsahuje propylénglykol, prijímate zlúčeninu, ktorá sa používa na výrobu mrznúcej zmesi, kozmetiky, liečiv či dokonca elektronických cigariet. Našťastie pre nás, v Európskej únii propylénglykon nie je priamo používaný ako zložka potravín.

Bobrie análne žľazy

Ak si počas týchto horúcich dní dáte vanilkovú, jahodovú či malinovú zmrzlinu, vedzte, že jete pravdepodobne aj bobrie análne a močové sekréty. Kastoreum, ktoré pochádza z mechúra bobrích samcov a samičiek je úradmi povolená zložka jedál používaná najmä v zmrzlinách pod krycím menom "prírodná aróma".

Humus náš každodenný: Potkanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: National Geographic)

Rybí mechúr

Posedenie pri pive znie ako dobrý tip na oslavu s vegetariánskymi či vegánskymi kamarátmi, dávajte však pozor, aké pijete. Glej je lepidlo živočíšneho pôvodu, ktoré sa získava zo sušeného močového mechúra rýb. Pridáva sa do sudových pív na odstránenie nežiaducich pozostatkov z finálneho produktu. Čo znamená, že v pohári piva môžete nájsť náznaky rybieho močového mechúra.

Varené chrobáky

"Prírodná červená" môže znieť neškodne, avšak sfarbenie jedla - tiež známe ako karmín - sa vyrába z hmyzu menom červec nopálový, ktorý uvaria v amoniaku alebo roztoku sódy bikarbóny. Na vytvorenie jedného kilogramu farbiva sa spotrebuje až 70 tisíc takýchto chrobákov.

Humus náš každodenný: Potkanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: oko.yin.cz)

Potkanie chlpy

Výroba potravín v priemyselnom zariadení je niečo úplne iné, ako domáce varenie. Veľké skladové priestory sa totiž chtiac-nechtiac stávajú domovom pre množstvá hlodavcov. Možno práve preto úrady povolili obsah potkaních chlpov v rôznych potravinách, no s určitým limitom. Tieto "pochúťky", označované ako "nevyhnutné nedostatky", sa môžu v jedle nachádzať v takýchto množstvách: Jeden potkaní chlp na 100 gramov čokolády, 22 chlpov na každých 100 gramov škorice a päť chlpov na asi 500 gramov arašidového masla.

Humus náš každodenný: Potkanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Wikipedia)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu