Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Netvor na obzore? Lekári vraj dokážu transplantovať ľudskú hlavu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: news.com.au)

TURÍN - "Netvor" podobný Frankensteinovi by už nemusel byť iba hrdinom hlavných hororových scén v knihách a filmoch, ale čoskoro by sa mohol stať skutočnosťou. Podľa talianskeho vedca nám už nič nebráni v tom, aby sme pokročili k transplantácii ľudskej hlavy.

Doktor Sergio Canavero z Turino Advanced Neuromodulation Group v Taliansku v nedávno publikovanej štúdii uviedol, že pokroky v bunkovom inžinierstve dosiahli takú úroveň, že chirurgovia by mohli byť teoreticky schopní spojiť ľudskú miechu.

V preklade to znamená, že by malo byť možné úspešne transplantovať ľudskú hlavu, rovnako ako v klasickom príbehu Mary Shelleyovej o Frankensteinovi.

Ostatný podobný pokus sa uskutočnil v roku 1970, kedy sa v amerických laboratóriách v Ohiu pokúsili transplantovať hlavu opici. Hoci prežila osem dní, nikdy nebola schopná hýbať telom od krku nadol, pretože jej miecha nebola dobre napojená.

Canavero však teraz dúfa, že zlom by mohol nastať vďaka látkam nazývaným "membránové fuzogény" alebo tmely. Niektoré z nich sa bežne používajú na výrobu liekov alebo v priemyselnej výrobe.

"Najväčšou technickou prekážkou v našom úsilí je samozrejme prepojenie miechy darcu a príjemcu. Môj názor je taký, že technológia až teraz poskytuje takúto možnosť," napísal Canavero s tým, že takýto postup by mohol zachrániť životy ľudí, ktorí už nemali nádej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu