Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nutricionistka Karolína Hlavatá bola online!

Karolína Hlavatá
Karolína Hlavatá

PRAHA - Hovorieva sa, že raňajky sú základom dňa. Niečo na tom bude. No aj napriek tomu, že sa rozhodneme toto pravidlo dodržať, mnohí z nás nevedia, čo chutné si pripraviť. Najpodstatnejšie je najmä to, aby bolo jedlo nutrične vyvážené. Ak vás zaujíma, či sa stravujete správne alebo sa chcete poradiť ohľadom vášho jedálnička, nenechajte si ujsť náš online rozhovor. Na vaše otázky odpovedala uznávaná nutricionistka Karolína Hlavatá.

Z každej strany sa na nás valia správy, aby sme sa stravovali zdravo a v súlade s odporúčaniami lekárov. Raňajky sú vraj základom dňa - no mnohí z nás ani nevedia, čo chutné by si mali navariť. Práve preto sme pre vás prichystali online rozhovor, v ktorom vám uznávaná nutricionistka Karolína Hlavatá odpovedala na vaše zvedavé otázky.

Profil PhDr. Karolíny Hlavatej, Ph.D:

Vyštudovala magisterský odbor Výživa človeka a titul PhDr. získala na Masarykovej Pedagogickej fakulte v Brne. Od roku 2003 pracuje na oddelení obezitológie v Endokrinologickom ústave v Prahe.

Okrem mnohých projektov sa venuje aj publikačnej činnosti a na 1. Lekárskej fakulte Univerzity Karlovej prednáša dietológiu. 

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

01.07.2013 13:01 - otázka od marcela
Dobrý deň,podla Vás aké mlieko by ste doporučila:nízko tučné,alebo plno tučné.Vdaka.
Dobrý den, nejvhodnjěší je volit kompromis, tj. mléko polotučné (do 1,5 % tuku). Jinak čas na dnešní chat vypršel, děkuji tedy všem, kdo se ptali a přeji krásné a pohodové léto. S pozdravem, Karolína Hlavatá
01.07.2013 12:54 - otázka od Jana
Dobrý deň, aký máte názor na arašidové maslo? Ďakujem
Dobrý den, jako zpestření jídelníčku klidně můžete, má lepší složení než klasické máslo, nicméně na mazání na chléb jsou z hlediska složení nejvhodnější rostlinné tuky.
01.07.2013 12:45 - otázka od Jana
Dobrý deň, môže mi chýbať nejaká dôležitá látka, keď som zo stravy vyradila múku, ryžu a zemiaky? Ďakujem
Dobrý den, může vám chybět především vláknina a některé vitaminy skupiny B.
01.07.2013 12:35 - otázka od lena
Čo znamenajú vyvážené raňajky?
Dobrý den, vyvážená snídaně znamená kombinaci sacharidů (pečivo, snídaňové cereálie), bílkovin (mléčné výrobky, sžry, šunka, vejce) a zelniny nebo ovoce. Důležitou součástí je i nápoj, nejlépe čaj nebo ředěný džus.
01.07.2013 12:33 - otázka od Jana
Dobry den, cim je vhodne nahradit mliecne vyrobky pri intolerancii laktozy a alergii na mliecnu bielkovinu? Dakujem
Dobrý den, zařazujte výrobky ze sóji (pokud na ni nemáte také alergii), vejce, rýžové mléko nebo mléko z ovsa. Vhodné jsou i různé luštěninovo-bilninové pomazánky.
01.07.2013 12:32 - otázka od Petra
neznasam mliecne vyrobky, ale viem, ze na ranajky mame jest aj bielkoviny. cim mam nahradit mliecne vyrobky?
Dobrý den, zkuste šunku, sýr, tofu, rybí pomazánky, vejce, cottage sýry, tvarohové pomazánky.
01.07.2013 12:30 - otázka od Lubica
Dobry den, mam 24 rokov a rok diagnostikovanu ulzeroznu kolitidu. Napriek tomu ze dodrziavam bezzvyskovu dietu, beriem predpisane lieky a liecim sa doplnkovo aj alternativnou medicinou, mam sa striedavo a neviem povedat ci sa mam lepsie alebo horsie, kazdy den mam ine priznaky choroby aj ked sa stravujem zdravo a predpisovo, myslim, ze dieta pri tejto chorobe je len mala pomoc na znizenie neprijemneho pribehu choroby a nic neliecim lieky mi nezaberaju a silnejsie lieky imunosupresiva nechcem brat kvoli neziaducim ucinkom.Dakujem za radu.
Dobrý den, vše děláte správně, nicméně tato choroba je dost nevdčná, zejména proto, že se střídají období klidu a znovuzplanutí choroby. V jídelníčku dbejte na dosattečný příjem bílkovin, jsou důležité pro hojení i podporu imunitního systému. Pokud nemoc bude ndále úporná, imunosupresivům se nebraňte.
01.07.2013 12:28 - otázka od Nora
dobrý deň, ja mám obľúbené na raňajky cereálen sušienky s jogurtom? môžem ich dávať aj deťom?
Dobrý den, tato snídaně je Ok, můžete ji dávat i dětem. Jen přidejte trochu ovoce.
01.07.2013 12:27 - otázka od Petra
Dobrý deň, pravidelne raňajkujem obilné kaše, bez ovocia a aj bez mlieka, varené len vo vode. Cítim sa po nich výborne a nič mi nechýba. Sú to dobré raňajky, alebo to mám zmeniť?
Dobrý den, v této snídani chybí bílkoviny, přidejte si do kaše alespoň 2 lžíce tvarohu nebo ji připravujte z mléka.
01.07.2013 12:27 - otázka od Lenka
chcem prejst na delenu stravu a co najviac vynechavat sacharidy. mozem ich vynechat aj rano?
Dobrý den, dělená strava špatná není. Nicméně vynechávání sacharidů není úplně vhodné. Nízký příjem sacharidů sice vede k pomrně rychlému úbytku hmotnsoti, ale zároveň dochází i k poklesu tzv. baálního metablismu, tedy se zvyšuje i riziko jo-jo efeku. Sacharidy tedy ze své stravy nevynechávejte, pouze omezujte velikost porce.
01.07.2013 12:24 - otázka od Alica
Dobrý deň,liečim sa na hypotyreózu,do stanovenia diagnózy som stále priberala aj zo vzduchu, potom sa mi váha zastavila a držím sa na nej,podľa BMI ide ale už pri mojej výške o obezitu,a preto sa snažím schudnúť, absolutne bezúspešne,akoby bola ručička na váhe prilepená na jedno miesto,nezmyselné diety nedržím, snažím sa stravovať striedmo každe 3 hodiny no bez výsledku.Ako na to? Sú vhodné instantné ochutene ovsené vločky,obyčajné vločky nedokážem zjesť :-) ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.A.
Dobrý den, po úpravě hladin hormonů štítné žlázy zpravidla dojde i k úpravě hmotnosti. Objednejte se na vyšetření hladiny hormonů štítné žlázy, zda je substituce dostatečná. Zapisujte si jídelníček, sama uvidíte, kde děláte chybu. Můžete zkusit i program www.istob.cz. kde je možnost si zapisovat jídelníček a dostanete zpětnou vazbu od nutričního terapeuta.
01.07.2013 12:21 - otázka od Jakub
Pekný deň, mal by som otázku. Chodím každé ráno behať približne tých 5-6 km. Keď idem nalačno, síce sa mi "ľahko beží", ale keď dobehnem, cítim sa veľmi slabý. Naopak, keď sa najem (jogurt, rožek, chleba so šunkou a syrom, zelenina), tak mam dobrý pocit, ale všetko sa mi to v bruchu mieša, čo je nepríjemné :) Existuje niečo, čo mi dodá rýchlu energiu na ráno? :)
Dobrý den, zkuste alespoň musli tyčinku nebo banán s trochou jogurtu, po sportu se "dosnídejte". Vhodné by pro vás byly i různé proteinové tyčinky, které jsou objemově malé, ale obsahují dostatek bílkovin a přiměřeně sacharidů. Jestliže ani toto nesnese vaše zažívání, vezměte si sebou ven lahvičku 100 % džusu.
01.07.2013 12:18 - otázka od Roman
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je dobré, keď sa naraňajkujem a stále sa necítim sýty. Mám raňajkovať tak, aby som bol naozaj najedený, alebo to mám nechať až na desiatu? Ďakujem!
Dobrý den, pro muže by se snídaně měla skládat z 2 ks pečiva, 100 g šunky nebo sýra (nebo 2 vajec a 2 bílků nebo 150 g cottage sýra) a 100 g zeleniny.
01.07.2013 12:15 - otázka od zuzi
Môžem jogurt nahradiť napríklad tvarohom?
Dobrý den, určitě můžete, ale tvaroh má více bílkovin (což rozhodně není na škodu).
01.07.2013 12:14 - otázka od ineska
Dobré ránko, kedy konzumovať kávu? Pred jedlom alebo po.
Dobrý den, na tom příliš nezáleží, ale spíše lépe po snídani. Kofein přece jen podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tak aby nedocházelo k překyselení žaludečního obsahu.
01.07.2013 12:13 - otázka od veve
Ako dlho po prebudení by som mala raňajkovať?
Ideální je do dvou hodin po probuzení.
01.07.2013 12:13 - otázka od Zuzka
Čo robiť, keď nemám ráno hlad?
Dobrý den, jak jsem již psala, důležité je nepřejídat se večer a ráno postupně zvyšovat velikost porce snídaně. Můžete zkusit i různé koktejly, nebo kakao.
01.07.2013 12:12 - otázka od Lucia
Pekny den prajem. Rada by som sa spytala, ci je v poriadku, ked cez tyzden ranajkujem lahsie - biely jogurt s obycajnymi vlockami a hrozienkami, a cez vikend si doprajem bohatsie ranajky - vajicka, tmave pecivo, maslo... Ak by ste mi mohli poradit, co je najlepsie ranajkovat, pripadne aj vecerat, budem Vam velmi vdacna. Lucia
Dobrý den, vaše snídaně je v pořádku, jen doplňte ovoce. Večeře by se měla skládat z 150g masa (nebo 220 g ryby), 220 g brambor (nebo 100 g rýže nebo těstovin, váženo ve vařeném stavu), 200 zeleniny a 10 g tuku (na tepelnou přípravu). Pokud nechcete teplou snídani, dejte si 1-2 ks pečiva, 80 g šunky nebo sýra, opět 200 g zeleniny.
01.07.2013 12:09 - otázka od Miro
Pekný deň prajem, môžem raňajkovať tvaroh s cukrom a kakaom? Nie je to na ráno príliš záťaž na žalúdok? Dakujem pekne!
Dobrý den, tato snídaně je vhodá, jen bych ji doplnila o ovoce.
01.07.2013 12:09 - otázka od Jano
Dobrý deň, chodím na nočné a počas celej služby toho zjem naozaj dosť, bývam totiž hladný. Keď ráno prídem domov, je dobré si dať ešte niečo na raňajky, nech si zachovam rytmus alebo som to už uplne "rozhasil" tým nočným jedením? Ďakujem :)
obrý den, na noční směny si noste jídlo s sebou, např. krabičku zeleniny nebo ovoce, 1 ks celozrnného pečiva nebo chleba lehce potřeného margarínem a obložené sýrem nebo šunkou a 1 ks mléčného výrobku. Tím si zajistíte 2 "svačiny" a nebuidete mít hlad. Určitě se dostatečně navečeřte před odchodem z práce a nezapomeňte si vzíti pití.
01.07.2013 12:07 - otázka od Milan
Dobrý deň, ja by som sa chcel spýtať na jednu vec. Je dobré na raňajky jesť sacharidy? Vo fitku mi totiž tréner povedal, že to tak nemusí vždy byť. Ďakujem za odpoveď :)
Dobrý den, sacharidy slouží jako zdroj energe, prot v jídelníčku být musí, zejména po ránu. Stačí 1 ks pečiva nebo 50 g musli, ale každopoádně sacharidy jezte.
01.07.2013 12:06 - otázka od adela
ako si mam pripravit vyvazene ranajky? zvladnem to aj sama?
Dobrý den, určitě zvládnete:-) na snídani si dejte 1-2 ks pečiva, 10 g rostlinného tuku, 80 g šunky (nebo 60 g sýra nebo 150 g jogutu nebo tvarohu, 90 g lučiny linie, apod.), k tomu 100 g zeleniny nebo 50 g ovoce. Nezapomeňte se také důkladně napít.
01.07.2013 12:04 - otázka od eva
Ja rano vobec nie som hladna. Mam sa nasilu nutit do ranajkovania?
Dobrý den, na vině zpravidla bývá příliš vydatná večeře, proto ráno nemáte hlad. Jestliže problém není v tomto, zkuste alespoň malou snídani (p§l jogurtu a půl rohlíku nebo kakao) a její dávky postupně zvyšujte.
01.07.2013 12:03 - otázka od eva
Ako je to s mliecnymi vyrobkami na ranajky, naozaj ich musime jest?
Dobrý den, mléčné výrobky jíst nemusíte ke snídani, ale je potřeba zařadit jiný zdroj bílkovin (šunku, tvarohové pomazánky, vejce, sýry). Bílkoviny dobře sytí a jsou důležité pro řadu funkcí v těle (obnova tkání, tvorba imunitních látek a hormonů, apod.), proto je důležité myslet na jejich dostatečný příjem.
01.07.2013 12:01 - otázka od Natália
Dobrý deň. Chcem sa Vás len opýtať či je v poriadku, ak mám okolo tých 155cm a 48-49 kg. Poradíte mi prosím ako rýchlo zhodiť tie 2-3 kg? Veď viete, ide leto... :D Ďakujem za odpoveď.
Dobrý den, hmotnost máte naprosto v ormě, není nutné hubnout. Pokud chcete něco málo shodit, zapisujte si jídelníček a sama uvidíte, kde děláte chyby. zpravidla se jedná o nepravidelný jídelní režim, nedostatek bílkovin (denně byste měla sníst alespoň 2-3 porce mléčných výrobků a 2 porce masa), sledujte také příjem tekutin, sladkých nápojů a alkoholu.
01.07.2013 11:59 - otázka od Ema
Dobrý deň! Mám ročné a dva a pol ročné dieťa. Chcela by som sa opýtať ako by som mala zostaviť jedálniček aby im nič nechýbalo, keďže jeme veľmi málo mäsa. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň s pozdravom ema
Dobrý den, důležité je, aby děti jedly pravidelně (3 hlavní jídla aalespoň 2 svačiny) a měly zajištěný pestrý jídelníček. Často připravujte polévky, tam se "schová" maso a hojně zeleniny. Namísto masa nabízejte mléčné výrobky, vajíčka, ryby (i do pomazánek), dávat můžete i tvaroh.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu