Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neviete, ako cvičiť? Poradí vám tento fešný tréner!

Osobný tréner Oliver Poór vám v rozhovore poradí, ako bojovať s nedostatkom energie. Zobraziť galériu (3)
Osobný tréner Oliver Poór vám v rozhovore poradí, ako bojovať s nedostatkom energie.

BRATISLAVA - Chcete, len neviete ako?! Pohyb je neodmysliteľnou súčasťou zdravého života. Tohto tvrdenia si je vedomý hádam každý. Len málokto však vie, ako správne cvičiť, či ako bojovať s nedostatkom energie. Prinášame vám rozhovor s osobným trénerom Oliverom Poórom, v ktorom vám okrem iného prezradí aj to, ako docieliť, aby vás vaše telo poslúchalo.

Z nedávneho prieskumu ranných rituálov Slovákov* vieme, že Slováci majú ráno málo energie a vstávajú unavení. Existuje nejaká univerzálna rada, ako to zmeniť? Pomôže napríklad krátka ranná rozcvička?

Odpoveď je jednoduchá. Kvalitný spánok a dostatok pohybu. Slováci chodievajú spávať pomerne neskoro a potom sa im ráno ťažko vstáva. Ráno vstávajú bez chuti, negatívne naladení a potom sa ťažko motivujú k pohybu. Ranné cvičenie a zlepšenie denného cyklu určite dokáže urobiť malé zázraky.

Ako si môžeme dobiť energiu? Čo odporúčate vy ako tréner?

Najlepším spôsobom je podľa mňa pohyb alebo cvičenie na čerstvom vzduchu. Osobne najradšej striedam cvičenie a kolektívne športy. Udržujem sa tak vo forme, vyhnem sa stereotypu a dávam svojmu telu zakaždým iný tréningový stimul.

Ktorá časť dňa je pre nás energeticky najnáročnejšia? Existujú nejaké pravidlá, ako hospodáriť s energiou počas dňa?

Nemyslím si, že by bola niektorá časť dňa náročnejšia ako iná. Je všeobecne známe, že s blížiacim sa večerom spomaľuje metabolizmus, lebo klesá naša aktivita a tým aj výdaj energie. Energiu by sme mali telu dodávať rovnomerne počas celého dňa, ale niekedy neuškodí k večeru si utiahnuť opasok.

Mnohí ľudia sa vyhovárajú, že nemôžu cvičiť, lebo sú príliš unavení. Čo si o tom myslíte vy ako skúsený tréner? Je to len výhovorka a dá sa s tým niečo robiť? Ako si poradiť s takou únavou?

Je to jednoznačne výhovorka! Ľudia bývajú unavení zväčša iba psychicky. Je to preto, lebo im chýba motivácia. Každý, kto skutočne chce spraviť niečo pre svoje zdravie vie, že najťažšie sú prvé kroky. Je to rovnaké ako na bicykli. Nasadnete, pár krát sa poriadne opriete do pedálov a potom sa už iba veziete a vychutnávate si to.

Všetci vieme, že sa máme starať o svoju kondičku a zdravie, ale času máme stále menej. Poradíte nám, ako sa dá skĺbiť cvičenie a nedostatok času? Ako sa starať o kondičku keď nestíhame (napríklad počas bežného pracovného dňa)?

Neschopnosť efektívne využívať voľný čas nás vedie k tomu, že ho potrebujeme stále viac. Pre mňa je ideálnym riešením odpustiť si niektorý z večerných seriálov, alebo iný vysielaný program a ísť spať o hodinku skôr. Ráno sa potom zobudím aj bez budíka, pozitívne naladený a s časom navyše, ktorý využijem na ranné cvičenie, alebo prebehnutie sa na čerstvom vzduchu. Poznám veľké množstvo ľudí, ktorí to tak robia a cítia sa neporovnateľne lepšie.

Čo si myslíte o kardio cvičení? Aké sú jeho hlavné výhody?

Na prvom mieste je asi posilnenie srdcovo-cievneho aparátu. Tí, ktorí sa mu venujú primerane a pravidelne, zvyšujú jeho zdatnosť, výkon srdca, podporia imunitu, vyplavujú sa endorfíny a navyše vďaka tomuto cvičeniu si vytvarujete postavu.

Na to, aby sme pravidelne cvičili je potrebná disciplína. Málokto má však dostatok sebadisciplíny, aby sa premohol a cvičil pravidelne. Ako si dokážeme vypestovať cvičebný rituál , ako dostaneme cvičenie „do krvi“ a namotivujeme sa?

Treba si stanoviť presný plán. Má byť primeraný, aby nás neodradil. Radšej začať pomalšie a postupne pridávať. Lepšie tak uvidíte pokrok a každý splnený čiastkový cieľ vám dodá ďalšiu chuť. Najväčšia chyba je naložiť si toho na začiatok priveľa. Nebude vás to baviť a vaše telo nebude mať dostatok času adaptovať sa na záťaž. Začnite napríklad s cvičením pondelok, stredu a piatok. Ak to pôjde, ďalší týždeň skúste pridať jeden deň z víkendu. Na každého platí niečo iné, ale treba myslieť na to, že najmä na začiatku menej môže znamenať viac.

Ráno a cvičenie – je to dobrá kombinácia? Prečo?

Určite áno. Telo je oddýchnuté a ak vstanete o niečo skôr ako zvyčajne, máte času dosť. Nemusíte potom vymýšľať, v ktorej časti dňa budete cvičiť. Cvičenie vás prebudí, naštartuje metabolizmus a endorfíny vás nabudia lepšie ako balenie energetických nápojov.

Stačí nám 7 dní na to, aby sme zmenili svoje návyky?

7 dní rozhodne nestačí! Tie vám pomôžu pochopiť princíp, ale práve prvý týždeň je kritický. Ak to vtedy ľudia preženú, často stratia motiváciu. Aby ste na sebe čokoľvek zmenili, videli výsledky, alebo vypestovali návyk, potrebujete minimálne 4 týždne. Nejde o to cvičiť každý deň, ale cvičiť pravidelne a bez dlhších prestávok. Cvičenie sa stane vašou súčasťou, ak budete cvičiť s chuťou, budete počúvať svoje telo a v prípade že tréning vynecháte, bude vám chýbať. Ale každému to trvá inak. Treba iba skúsiť.

Keď si konečne zvykneme na nejaký cvičiaci režim (rituál), máme pocit, že si zaslúžime pauzičku. Odmeňujeme sa zvoľnením režimu. Je to správne, alebo práve vtedy máme pridať?

Aj vrcholoví športovci majú obdobia, kedy v tréningu zvoľnia. Je to preto, aby sa nepretrénovali, aby ich tréning bavil a prinášal neustále výsledky. Vynechanie napríklad jedného tréningu vás môže pri pravidelnom cvičení lepšie namotivovať na ten ďalší. Bude vám vyslovene chýbať a odcvičíte ho lepšie ako kedykoľvek predtým. Nemalo by sa to ale stávať pravidlom, tréning nesmiete vynechať preto, lebo sa vám nechce, ale môžete cítiť, že by to skutočne nebolo ono. Vtedy sa oplatí trochu pribrzdiť.

K pravidelnému pohybu patrí aj relaxácia. Je to naozaj tak? A prečo je oddych pri cvičení taký dôležitý?

Telo pri cvičení dostáva stimuly, aby si zvykalo na záťaž (adaptovalo sa). Pri tom však vyčerpáva energetické zdroje a unaví sa. Tie sa ale počas regenerácie obnovia a telo si zvykne na záťaž a posunie sa o kúsok ďalej ako predtým. Preto musí byť ďalší tréning o niečo ťažší ako prvý, aby cvičenie priniesol efekt. Tento proces je ale pomalý a preto ho treba podporiť relaxáciou. Nie je to však pasívny oddych na gauči, lepšia je napríklad voľná prechádzka v prírode, alebo ľahká práca na záhrade.

Mnohí ľudia majú pocit, že im niečo uteká a každú minútu chcú využiť na maximum. Čo im poradíte ako skúsený tréner, ako sa naučiť relaxovať? Sú nejaké pravidlá aj na oddych?

Každý si musí uvedomiť jedno. Aj keď dosiahneme každý cieľ, ktorý si v práci vytýčime, keď budeme pracovať pre iných a nebudeme mať priestor na seba a zužitkovanie dosiahnutých prostriedkov, nikdy nebudeme šťastní. Budeme mať pocit, že nám niečo chýba. Nájdime si veci, ktoré nám budú prinášať radosť. Všetko zrazu pôjde ľahšie, budete sa cítiť lepšie a ľudia z vás pocítia novú energiu. A to je to, čo vám dokáže dať iba pohyb, ktorý vás bude skutočne baviť.

------------------------------

KTO JE TO OLIVER POÓR?

Oliver Poór je renomovaný a skúsený tréner a odborník na pohyb. Má bohaté skúsenosti ako profi inštruktor, osobný a kondičný tréner.

Oliver je diplomovaný fyzioterapeut, vyštudoval FTVŠ UK v odbore Tréner šport a zdravie. 

Ako tréner sa špecializuje na oblasť Fitness a Fyzioterapia. Absolvoval mnoho kurzov a je držiteľom mnohých licencií, napr.: Mediacal Pilates, BOSU, SM-systém, TRX suspension trainer, Catlebell, Personálny tréning v tehotenstve a po pôrode, Testovanie a tréning dynamickej stabilizácie, Rehabilitačný tréning a funkčné športové terapie, Syndróm bolestivého ramena v rehabilitácii a športe.

Ak chcete vyskúšať, aký je Oliver tréner a vidieť ho cvičiť, máte príležitosť zapojiť sa do programu BeBe Výzva. Okrem skvelých tipov a tréningov zadarmo môžete vyhrať aj skvelé ceny. Viac informácií nájdete na www.bebevyzva.sk

 

Už na budúci utorok máme pre vás pripravené tipy a recepty na zdravé a chutné raňajky, ktoré sa vám postarajú o energiu na celý deň.

*Prieskum o rannom správaní slovenských žien bol zadaný značkou BeBe Dobré ráno (spoločnosti Mondeléz International SR). Zber dát realizovala agentúra Perfect Crowd v júli 2012. Celkovo bolo oslovených 601 respondentov v Slovenskej republike a to vo veku od 25 do 50 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu