Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

10 otázok a odpovedí o cvičení: Pozrite, prečo vaše cvičenie nie je také účinné!

Oliver Poór vám vysvetlí, čo sa deje s vaśim telom a dá vám tiež rady, ako správne cvičiť. Zobraziť galériu (4)
Oliver Poór vám vysvetlí, čo sa deje s vaśim telom a dá vám tiež rady, ako správne cvičiť.

BRATISLAVA - Najhlavnejšie je začať! Je pre vás záhadou, že cvičíte a nevidíte žiadne výsledky? Neviete, aký druh pohybu je pre vás ten najvhodnejší? Kedy je najlepšie cvičiť? Zdravý životný štýl a nevyhnutnosť pohybu sú témy plné otáznikov. Prinášame vám rozhovor s fitness trénerom Oliverom Poórom, ktorý vám na niektoré z nich rád odpovie.

Väčšina z nás má sedavé zamestnanie, vyvážame sa len autom. Aký vplyv takýto spôsob života na naše telo?

Okrem nižšieho energetického výdaja, ktorý môže ľahko podporiť priberanie, sa nám oslabuje náš pohybový aparát a celkovo sa stávame pohodlní. Ďalej staticky preťažujeme chrbticu, čo má za následok vznik bolestí chrbta a skracovanie posturálnych svalov.

A čo celodenné sedenie v práci? Sme na to vôbec „stavaní“? Ktoré partie takýmto spôsobom zaťažujeme?

My sme stavaní na pohyb - chôdza, beh, státie. Sed je pre naše telo veľmi nevhodný. Ešte k tomu máme tendenciu spadať do takzvaného chabého sedu, kde preťažujeme najmä driekovú chrbticu, pri práci s PC a šoférovaní aj krčnú chrbticu a podporujeme skracovanie svalov. Zarábame si tak na vznik mnohých bolestí.

Ak mám sedavé zamestnanie, kam sa mi ukladajú tuky? Viem to ovplyvniť, aby sa mi tuky vôbec neukladali na problematickych partiach?

Tuky sa rovnomerne ukladajú do celého tela, resp. do oblastí určených vašim somatotypom. Nie je zaručené že je to spôsobené sedom, ale pozitívnou energetickou bilanciou. To znamená že dodáte telu stravou viac energie ako vydáte pohybom (v sede sa predsa veľa nenahýbeme).

Ako mám cvičiť, keď mám sedavé zamestnanie? Aké cviky alebo cvičenie mi odporúčate?

Odporúčam dynamické cvičenie, či už aeróbne - beh, plávanie, turistika, korčule, alebo športy - futbal, tenis, bedminton alebo čokoľvek nás baví. V súčasnosti môžeme pokojne vyhlásiť že takmer akákoľvek aktivita je lepšia ako pasivita.

A čo ľudia, ktorí sú v práci celý deň na nohách? Sú na tom lepšie alebo zaťažujú inú časť tela?

Závisí to od toho, či sú aktívni alebo musia stáť na mieste. V závislosti od charakteru povolania je vhodné hľadať doplnkové aktivity, ktoré im pomôžu zlepšiť telesnú zdatnosť a predchádzať rôznym zdravotným problémom.

Odporúčate aj im nejaké cvičenie, aj keď majú pohybu relatívne veľa? Ak áno, aké cvičenie je pre nich vhodné?

Cvičenia zvyčajne odporúčam na základe toho, aké má človek problémy alebo ciele. Univerzálny recept zatiaľ neexistuje. Možno akurát tak zaručené programy z teleshopingu. Základom je snažiť sa zaťažovať telo rovnomerne. Pohyb nám navyše okrem stimulácie oporno-pohybového aparátu prináša relax a zábavu.

Mnohým z nás sa cvičiť veľmi nechce. Kedy je najvyšší čas začať cvičiť? (telo nám dáva vždy signály, keď niečo nie je v poriadku, ktoré sú už varovaním, že treba naozaj niečo robiť)

Ja hovorím, že už včera bolo neskoro. Netreba začínať od budúceho týždňa, mesiaca, ale okamžite. Na začiatok je nevyhnutná pevná vôľa, potom to už pôjde ľahšie. Ak prichádzajú signály o problémoch už je o päť minút dvanásť, ale lepšie začať neskoro ako znášať následky.

Ľudia, ktorí necvičia, si cvičenie predstavujú ako hodiny strávené zdvíhaním činiek v posilňovni.  Je to naozaj nevyhnutné?

To je dávny mýtus. Momentálne je taká ponuka pohybových aktivít, že činky využívam pri cvičení doplnkovo. Polovicu programu by mali tvoriť aeróbne aktivity, či už v klasickej forme ako poznáme (beh cyklistika, plávanie, korčule, turistika) alebo formou kruhového tréningu či už s cvičením s vlastnou váhou tela alebo rôznymi modernými a atraktívnymi pomôckami. Na zahodenie nie sú ani rôzne formy aerobicu, čo je iný názov pre kardio aktivity.

Aké výhody má krátke kardio cvičenie?  

Posilňujete srdcovo-cievny aparát, zvyšujete telesnú zdatnosť, stávate sa odolnejší voči stresu a chorobám, myslíte pozitívnejšie, pri dlhodobejšom pravidelnom tréningu dokážete dokonca takto nepriamo zlepšiť pamäť alebo zmierniť menštruačné problémy, predchádzať depresiám. Ak budete cvičiť kardio cvičenia ráno, výborne vás nabudia do nového dňa.

Naozaj stačí pár minút kardia? Aké má výhody krátke ranné cvičenie? Napríklad v lete?

Aj pár minút má význam, ak sú dostatočne intenzívne. Pri ľahučkom pokluse sa odporúča minimálne 20 minút, ale pri intenzívnych častejšie opakovaných cvičeniach si vystačíte aj s menšou porciou. Ráno preferujeme, kým ešte nie je tak horúco a dokáže vás to lepšie naladiť na celý deň. Výhodou je že nepotrebujete pol dňa, aby ste sa zobudili ale cvičenie to vybaví za vás. Nie je dôležité kedy vstanete, ale kedy sa zobudíte :)

Viac informácií, rád a odporúčaní nájdete na stránke www.bebevyzva.sk

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu