Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nepríjemné prognózy: Na Slovensku sa očakáva enormný výskyt komárov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

GABČÍKOVO – Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sa má v pondelok (27.5.) rozhodnúť o prípadnom financovaní likvidácie komárov v žitnoostrovskom regióne. Informoval o tom odborník Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Nasir Jalili.

 "Podľa našich výskumov očakávame v tomto roku enormný výskyt komárov. Zbierali sme aj vzorky na bližšiu identifikáciu tohto kalamitného hmyzu. Obyvatelia priľahlých obcí Dunaja sa oprávnene sťažujú, takže treba rýchlo konať," konštatoval Jalili s tým, že v opačnom prípade bude normálny život obyvateľov Žitného ostrova značne ohrozený.

Ako odborník uviedol, jediným riešením je okamžitý chemický postrek. Komáre ohrozujú ľudí i zvieratá. "Bez finančnej pomoci TTSK sa táto problematika nedá riešiť," zdôraznil s tým, že komáre potrebujú na svoj vývin vodu. Počas jarných mesiacov sa spodná voda značne zvýšila a vytvorila v tomto roku priaznivé podmienky na liahnutie komárov. Podľa jeho názoru vysoké teploty začiatkom mesiaca dopomohli súčasnému stavu, ale po schválení finančných prostriedkov prostredníctvom existujúcej techniky sa dá situácia zvládnuť. "Najkritickejšie lokality sú Medveďov, Kľúčovec, Sap a Gabčíkovo," vymenoval Jalili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu