Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Kanade objavili najstaršiu vodu na svete: Hádajte, koľko má rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: fireflyforest.net)

TIMMINS - V bani pri vykonávaní prieskumných vrtov v kanadskej provincii Ontário objavili vedci doteraz najstaršiu nájdenú vzorku vody na Zemi. Podľa všetkého ide o pôvodne povrchovú vodu, ktorá stiekla pod zem, kde bola uväznená v kamennom masíve v hĺbke 2,4 kilometra.

Vek vody odhadujú kanadskí a britskí experti na 1,5 až 2,6 miliardy rokov. Jediné vzorky, ktoré sú zrejme ešte staršie, pochádzajú z miniatúrnych bubliniek v niektorých mineráloch.
 
Kanadskú vodu zachytili hlboko pod povrchom v sulfidickej rude s vysokým obsahom zinku a medi. Teraz budú skúmať, či vo vzorke s teplotou medzi 40 a 50 stupňami celzia nie sú prítomné mikroorganizmy, píše server Novinky.cz. s odvolaním na vedecký magazín Nature. V nájdenej vzorke by mohli prežiť, pretože je bohatá na vodík a metán.

"Podobné vzorky už máme z Južnej Afriky desiatky miliónov rokov staré a obsahujú mikróby adaptované na prežitie v tomto prostredí," uviedol profesor Chris Ballentine z univerzity v Manchestri.

Ak sa potvrdí prítomnosť mikroorganizmov v kanadskej vzorke, bude to mať významný dopad na teórie o vzniku života na Zemi. Zároveň by to pomohlo pri skúmaní prípadného mikroorganického života na iných planétach.

 
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu