Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Američan má robotické ruky, ovláda ich pomocou mobilu

Jasnovi Kogerovi ruky amputovali lekári po ťažkej autonehode Zobraziť galériu (7)
Jasnovi Kogerovi ruky amputovali lekári po ťažkej autonehode (Zdroj: SITA)

PHILADELPHIA - Američan Jason Koger, ktorému lekári pred piatimi rokmi po ťažkej autonehode amputovali obe ruky, musel neustále jazdiť za doktormi, keď potreboval upraviť úchyty na svojich takzvaných bionických protézach. Teraz už nemusí, pretože si všetko môže zariadiť prostredníctvom aplikácie na svojom mobilnom telefóne, uvádza agentúra AP.

Moderné protézy ruky, takzvané i-Limbs (i-končatiny), vyvinula britská firma Touch Bionics, ktorá sa opiera o bioniku, čo je odbor, ktorý v technike využíva znalosti fungovania živých organizmov. Protézy tak vernejšie kopírujú svalový pohyb skutočných rúk.

Ako dnes AP informovala, Koger v týchto dňoch predviedol, ako si pomocou stylusu a iPhonu vybral prostredníctvom danej aplikácie jeden zo 24 vzorov pohybu, ktoré mu subjektívne najviac vyhovujú.

"Pred piatimi rokmi som si sám nemohol navliecť nohavice," povedal Koger (34). Dnes chodí na lov a robí veci, pri ktorých by si predtým nikdy nedokázal predstaviť, že ich bude znova schopný.

Jasnovi Kogerovi ruky amputovali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Aplikácia moderných technológií vo využívaní protéz postupuje míľovými krokmi aj vďaka štedrej podpore americkej vlády s ohľadom na rast počtu zranení s amputáciami u vojakov zúčastňujúcich sa intervencií v Iraku a Afganistane.

Od amputácie rúk v predlaktí vyskúšal Koger už rad najrôznejších protéz. Tie posledné už boli veľmi pokročilé. Takzvané myoelektrické protézy, ktoré reagujú na elektrické impulzy generované zvyšnými svalmi v pažiach, mu umožňovali presnejšie pohyby. Každý z nich ale musel konzultovať so špecialistom, ktorý mu pomáhal nastavovať funkciu protéz, aby mohol urobiť tak "obyčajnú" vec, ako je napríklad podanie ruky.

Vždy ale prichádzal na to, že to nie je "úplne ono". Riešenie priniesla až mobilná aplikácia pre jeho iPhone, ktorá mu umožňuje preprogramovať ruku jednoduchým použitím stylusu. Médiám potom predviedol, ako vie uchopiť pomaranč, baseballovú loptu a plechovku s limonádou.

"I-končatina" umožňuje, aby sa prsty a palec pohybovali nezávislejšie než doteraz a lepšie uchopovali vybrané predmety. A to vďaka motorčekom v každom prste, čo predchádzajúce protézy nemali.

Ak je nový technologický rozvoj veľkou správou pre ľudí s umelými hornými končatinami, na dosiahnutie podobne významných výsledkov pri nohách je podľa odborníkov ešte ďaleko. Zabezpečiť rovnováhu tela a umožniť nezávislú chôdzu na umelých končatinách je totiž oveľa komplikovanejšie.

U protéz horných končatín je však nezanedbateľná aj finančná stránka veci - jedného pacienta vyjdu na zhruba 100.000 dolárov, čo zdravotné poisťovne ani zďaleka nepokryjú. Koger ale mal šťastie, že protézy dostal od firmy zadarmo výmenou za predvedenie ich kvalít.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu