Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chlapcovi (6) vylúpla oči vlastná teta: Vďaka bionickým náhradám však bude vidieť

Malému Kuo Pinovi svitla nová nádej Zobraziť galériu (2)
Malému Kuo Pinovi svitla nová nádej (Zdroj: chinanavis.com)

PEKING - Jeden hongkonský lekár dal nádej šesťročnému čínskemu chlapcovi, ktorému útočníčka minulý mesiac vylúpla obe oči. O desivom čine, z ktorého je podozrivá chlapcova teta a ktorého motív zatiaľ nebol objasnený, informovali v uplynulých dňoch čínske aj svetové médiá. Expert z nemocnice v Hongkongu ponúkol chlapcovi zadarmo všetku starostlivosť a verí, že mu bude schopný v budúcnosti aspoň čiastočne vrátiť zrak.

Šesťročný Kuo Pin bol nájdený minulý mesiac neďaleko svojho domova v severočínskej provincii Šan-si so zakrvácanou tvárou. Prvé podozrenie padlo na obchodníkov s ľudskými orgánmi, pretože chlapcovi chýbali očné buľvy. Teraz je však podľa agentúry AFP hlavnou podozrivou jeho teta, ktorá cez víkend spáchala samovraždu. Podľa agentúry Nová Čína boli na jej šatách nájdené stopy chlapcovej krvi, čo potvrdili testy DNA.

Hongkonský lekár Dennis Lam sa domnieva, že vďaka moderným technológiám by mohol chlapcovi až zo 40 percent vrátiť zrak. Poukazuje na to, že zrakové nervy pacienta sú nepoškodené. V budúcnosti by tak vraj chlapec mohol vidieť prostredníctvom takzvaných bionických očí.

Lam teraz čaká na súhlas rodičov zraneného dieťaťa, aby ho mohol nechať previezť na svoju očnú kliniku v juhočínskom Šen-čene. Už budúci týždeň by tam chlapec mohol dostať očné protézy, ktoré by vyplnili očné jamky, aby jeho tvár nadobudla opäť normálny výzor.

Protézy by mali byť tiež vybavené kamerami, ktoré by vysielali signály do senzorov v chlapcovom jazyku a čele a s ich pomocou by registroval obrysy, smer a pohyb.

Na bionické oči, ktoré by boli priamo spojené s mozgom, si ale chlapec bude musieť počkať až desať rokov. K sérií operácií pritom budú musieť najprv dať súhlas jeho rodičia.

V Európe, USA a Japonsku táto technológia už pomohla čiastočne obnoviť zrak ľuďom, ktorí rovnako ako Pin mali stále funkčné zrakové nervy. Klinika doktora Lama sľúbila poskytnúť chlapcovi zadarmo všetku potrebnú starostlivosť, vrátane očných náhrad za 50.000 jüanov (približne 6 000 euro), senzorov do jazyka a čela za 20.000 amerických dolárov a elektronických očí v cene okolo 100.000 amerických dolárov.

Podľa lekárov Pin stále ešte nebol plne oboznámený s tým, čo sa mu prihodilo po tom, čo bol 24. augusta unesený, keď sa hral pred svojím domom. Nerozumie vraj ani tomu, prečo zrazu nič okolo seba nevidí, a pýta sa, prečo je okolo taká tma. Lekári mu podrobnosti ohľadom jeho stavu chcú oznámiť, až sa viac zotaví.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu