Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Morbídny tanec mŕtvych nôh: Posolíte ich a ony sa hýbu ako zaživa!

Žabí tanec
Žabí tanec (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Čo tak dať si žabacie nohy na večeru? Ak k nim ešte pred varením pridáte štipku soli, začnú vám aj tancovať. Aj napriek tomu, že sú odrezané od zvyšku tela. Tak takúto bizarnosť nedávno odvysielali na americkom televíznom kanáli Science Channel.

V programe nazvanom Outrageous Acts of Science (Poburujúce akty vedy) sa uvádza, že na roztancovanie mŕtvych nôh stačí malé množstvo bieleho zlata, ktorým ich posolíte. Prakticky okamžite sa v dôsledku toho začnú šklbať a vrtieť, akoby znovu ožili.

Podľa biológa Adama Rubena je to spôsobené tým, že niektoré bunky dokážu ešte dlho po tom, ako žabe odumrie mozog, zostať nažive. "Niektoré bunky sú funkčné aj po smrti živočícha. Ak ich oklamete a presvedčíte, napríklad za pomoci soli, že sa potrebujú hýbať, tak sa budú," vysvetlil Ruben portálu Huffington Post.

Ide tu o proces prijímania pozitívne nabitých iónov sodíka. Akonáhle sa tie dostanú do nervových buniek, dajú svalovým bunkám pokyn, aby sa stiahli, čoho výsledkom je pohyb pripomínajúci tanec.

Tanec žabích nôh

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu