Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nočná mora bankárov: Internetová mena, ktorá môže zmeniť svet financií!

(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Počuli ste už o mene zvanej Bitcoin? Ak nie, vedzte, že podľa niektorých odborníkov by práve jej mohla patriť budúcnosť. Ide totiž o internetovú open-source peňažnú menu, ktorou je možné platiť prostredníctvom P2P siete. Je plne decentralizovaná a navrhnutá tak, aby ju nikto, vrátane autorov, skupín alebo vlád, nemohol nijako ovplyvňovať, falšovať, zabavovať účty, kontrolovať peňažné toky alebo spôsobovať infláciu. A to už je čo povedať.

Sieť funguje od roku 2009, kedy ju popísal a vytvoril človek s pseudonymom Satoshi Nakamoto. Odvtedy sa rozšírila do celého sveta a dnes pre platby existuje oficiálny softvérový klient, o ktorý sa starajú dobrovoľníci a niekoľko alternatívnych klientov.

Bitcoin transakcie sa šíria medzi jednotlivými aplikáciami nainštalovanými na počítačoch užívateľov. Niektoré z nich sú určené na overovanie, iné ich napríklad zase preposielajú. Medzi prijímateľom a odosielateľom však nestojí žiadna banka, či iná inštitúcia.

Nové peniaze vznikajú tzv. ťažbou. Ide o vyriešenie matematicky veľmi náročnej úlohy, kde odmenou je uvoľnenie určitého počtu BTC. Táto ťažba je v rámci protokolu navrhnutá tak, že čím viac ľudí sa do ťažby zapojí, resp. zapojí svoje počítače, tým je náročnosť väčšia a naopak. V súčasnej chvíli je podľa portálu protokol.cz vyťažených vyše 11 miliónov BTC. Posledné peniaze, obnos 21 miliónov BTC, bude vyťažený koncom roka 2140.

Aj keď sa zdá, že je to iba akási bláznivá hra pre počítačových maniakov, nie je to pravda. Bitcoiny sa dajú použiť na nákup tovaru a služieb, ale aj vymeniť za reálne doláre či eurá. Počet obchodníkov akceptujúcich túto menu totiž neustále rastie a zdá sa, že má potenciál zasiahnuť do tradičného sveta financií.

Kto by totiž nechcel byť nezávislý od bánk a držať svoju "peňaženku" vo vlastných rukách. Okrem toho bitcoiny sú narozdiel napríklad od drahých kameňov deliteľná mena a hodnota 1 BTC podľa protokol.cz činí momentálne cca 100 amerických dolárov. Okrem toho s ňou dokážete narábať extrémne rýchlo. Prevody z kontinentu na kontinent prebehnú za niekoľko desiatok minút, a to kedykoľvek bez toho, aby ste do nich museli zainteresovať tretiu stranu.

Ruka v ruke s výhodami však treba mať na pamäti aj isté riziká, a tými sú najmä hacknutie veľkých "peňaženiek". Svoj počítač treba mať preto maximálne zabezpečený, aby nedošlo k tomu, že o nadobudnuté peniaze veľmi ľahko prídete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu