Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maliarka Maria Sibylla Merian sa narodila pred 366 rokmi, Google na ňu nezabudol

Maria Sibylla Merianová
Maria Sibylla Merianová (Zdroj: zeit.de)

BRATISLAVA - V dnešný deň sa pred 366 rokmi narodila známa nemecká maliarka Maria Sibylla Merianová. Uznávanou umelkyňou sa stala najmä vďaka miniatúram a akvarelom kvetín a hmyzu. Jej život a tvorbu si pripomína aj internetový vyhľadávač Google.

Maria sa narodila vo Frankfurte nad Mohanom do rodiny švajčiarskeho medirytca a vydavateľa Matthäusa Meriana. Jej otec bol v tom čase už veľmi chorý a tri roky nato zomrel. Ešte predtým vyyhlásil, že jeho dcéra sa preslávi po celom svete. 

Sibylla sa o maľovanie zaujímala odmalička. Fascinoval ju najmä svet rastlín a hmyzu. Založila si vlastný herbár a podľa neho potom maľovala obrázky. Vo svojich 28 rokoch vydala prvú knihu nazvanú Neues Blumenbuch (Nový herbár) a krátko po tom Der Raupen wunderbare Verwandelung und sonderbare Blumennahrung (Nádherný prerod húseníc a ich zvláštna kvetinová potrava). Obe diela obsahovali ilustrácie z dielne ich autorky.

V roku 1699 odišla Merianová do Surinamu, kde sa dva roky venovala štúdiu hmyzu a rastlín. Na základe neho vydala knihu Metamorphosis Insectorum Surinamensium (Metamorfózy surinamského hmyzu), v ktorej opisovala život tropických motýľov a hmyzu. Ako 64-ročná utrpela mŕtvicu, aj napriek nej však pokračovala vo svojej práci, ktorú v súčasnosti vystavujú v Amsterdame, Londýne a Petrohrade. Zomrela 13. januára roku 1717 v holandskej metropole.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu