Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čudo nad Parížom: Pri Eiffelovke vznikol takýto ojedinelý úkaz!

(Zdroj: profimedia.sk)

PARÍŽ - Obyvatelia a návštevníci hlavného mesta Francúzska sa minulú nedeľu nekochali iba jeho romantickými zákutiami a výhľadom z Eiffelovky, ale aj čímsi oveľa zriedkavejším. Na oblohe sa zrazu vytvoril halový jav v podobe tzv. cirkumhorizontálneho oblúku, ktorý by sa dal laicky nazvať "rovná dúha".

Jav vyfotil zo svojho bytu amatérsky fotograf Bertrand Kulik, ktorý sa musel poponáhľať, pretože na oblohe vydržal len niekoľko minút. "Nikdy som nič podobné nevidel, vyzeralo to ako polárna žiara nad Parížom. Bol som tou krásou ohromený a vedel som, že si to nemôžem nechať ujsť," povedal Francúz pre Daily Mail.

"Často sa snažím zachytiť rôzne atmosférické javy, v podstate stále dúfam, že niečo také odfotím. V ten deň bola obloha plná mrakov. Bol to veľmi búrlivý deň a ja naň veľmi dlho nezabudnem," dodal Kulik.

V Európe, na rozdiel napríklad od USA, sa tento úkaz vyskytuje veľmi zriedkavo. Pre jeho vznik je potrebná výška Slnka väčšia ako 58 stupňov. Ďalšou podmienkou je prítomnosť oblakov typu cirrus, ktoré sú zložené z ľadových kryštálikov. Informoval portál novinky.cz.

Čudo nad Parížom: Pri
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu