Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

"Mama Afrika" Miriam Makeba sa narodila pred 81 rokmi, spomína aj Google

Miriam Makeba
Miriam Makeba (Zdroj: okayafrica.com)

BRATISLAVA - Bola prvou speváčkou čiernej pleti, ktorá získala hudobné ocenenie Grammy. Miriam Makeba sa okrem hudby venovala aj občianskym témam. Bojovala proti rasovej diskriminácii a začleňovaniu detí do armády. Juhoafrická speváčka sa narodila presne pred 81 rokmi.

Miriam sa narodila 4. marca 1932 v Johannesburgu. Keď mala len osemnásť dní, jej matka bola zatknutá a odsúdená na šesť mesiacov nepodmienečne za predaj podomácky vyrobeného piva. K hudbe inklinovala už odmalika, keď sa na základnej škole v Pretórii prihlásila do zboru. Ako osemnásťročná porodila svoje prvé a jediné dieťa, dcéru Bongi. Krátko nato jej lekári diagnostikovali rakovinu prsníka.

Profesionálna kariéra mladej Miriam sa začala v 50. rokoch 20. storočia, keď sa stala súčasťou jazzovej kapely Manhattan Brothers. Neskôr z nej odišla a pridala sa ku skupine Skylarks, ktorej tvorba predstavovala mix jazzu a tradičných afrických melódií. V roku 1956 vydala jeden zo svojich najznámejších singlov Pata Pata, ktorý ju preslávil po celej Afrike.

Makeba bola známa aj ako bojovníčka za ľudské práva. V roku 1959 sa objavila v dokumente Come Back Africa, ktorý pojednával o apartheide. Neskôr sa presťahovala do Spojených štátov, kde jej sláva dosiahla ešte výraznejšie kontúry. Keď sa potom chcela vrátiť do Južnej Afriky, aby sa zúčastnila matkinho pohrebu, zistila, že úrady jej zrušili pas a ona odvtedy musela žiť v exile. V roku 1962 sa stretla s vtedajším prezidentom Johnom F. Kennedym, ktorému zaspievala na narodeninovej párty.

V priebehu nasledujúceho obdobia vydala Miriam niekoľko albumov. Jej najväčší úspech prišiel v roku 1966, keď spolu s Harrym Belafontem získala cenu Grammy za album An Evening with Belafonte/Makeba, ktorý mal politický podtón. Magazín Time ju nazval "najvzrušujúcejším speváckym talentom vtedajšej doby".

V roku 1990 sa Miriam na žiadosť Nelsona Mandelu vrátila do rodnej Afriky. Odvtedy nahrala ešte niekoľko albumov a taktiež sa angažovala v charite. Pomáhala deťom chorým na HIV/AIDS i telesne postihnutým ľuďom. 9. novembra dostala počas koncertu organizovaného na pomoc talianskemu spisovateľovi Robertovi Savianovi infarkt a bola prevezená do nemocnice. Lekárom sa ju už nepodarilo oživiť, zomrela na druhý deň. Po smrti vzdali Makebe poctu mnohí umelci. Fínsky režisér Mika Kaurismäki dokonca o jej živote nakrútil dokumentárny film pod názvom Mama Africa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu