Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Medzinárodný deň žien oslavuje aj Google: Všetky si to zaslúžia, bez rozdielu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: google)

PRAHA - Medzinárodný deň žien (MDŽ) sa prvýkrát slávil pred 102 rokmi. V minulom storočí sa podarilo zaviesť volebné právo pre ženy, rovnaké práva v manželstve, právne postihy domáceho násilia či legislatívny zákaz diskriminácie na základe pohlavia. Tento rok si boj za práva žien pripomína aj Google.

Podľa aktivistiek je presadzovanie niektorých týchto práv v praxi stále nedostatočné a boj za rovnosť žien a mužov preto musí pokračovať.

Impulzom k vzniku Medzinárodného dňa žien sa stal ôsmy marcový deň roku 1908, kedy štrajkovali newyorské krajčírky kvôli ťažkým pracovným podmienkam a za lepší život. O dva roky neskôr sa na slávení dňa žien dohodli zástupkyne ľavicových strán a organizácií na konferencii v Kodani.

Prvýkrát sa sviatok pripomínal v roku 1911. Na demonštráciách potom ženy žiadali volebné právo a koniec diskriminácie v práci. OSN uznala Medzinárodný deň žien v roku 1975.

Na Slovensku dnes mnohí tento sviatok považujú za pozostatok socializmu. Aktivistky však zdôrazňujú, že podľa štúdií a štatistík je príjem žien stále zhruba o pätinu nižší ako mužov a dostávajú aj nižšie dôchodky. V najvyššom vedení firiem či vo funkciách, kde sa rozhoduje, sa ženy objavujú len zriedka.

MDŽ je stále veľmi populárne v Rusku, podľa prieskumu ho tu oslavuje takmer 90 percent ľudí. Sviatok neodignoroval ani Google.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu