Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Astronómovia varujú: Na obežnej dráhe Zeme hrozí katastrofa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: dlr.de)

DARMSTADT - Planéta Zem môže už čoskoro doplatiť na nezodpovednosť vesmírnych agentúr. Tie by totiž každých 25 rokov mali odpratávať svoje zariadenia, ktoré vypúšťajú na obežné dráhy. Keďže tak ale nerobia, vesmírny odpad sa stáva stále nebezpečnejším.

Na obežných dráhach sa nachádza pekný "bordel". Najmä na tej dolnej, ktorá sa nachádza vo výške menšej ako 2000 kilometrov nad povrchom Zeme. Poletuje tam množstvo nefunkčných aj funkčných satelitov. Od roku 1957 ich bolo do vesmíru vypustených viac ako 6000 a 1000 z nich sa ešte stále využíva, predovšetkým na vojenské a telekomunikačné účely.  Podľa astronóma Heinera Klinkrada z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) predstavuje tento odpad pre našu planétu potenciálne nebezpečenstvo.

"Pokojne sa môže stať, že vesmírny odpad sa vráti na Zem. Ďalším rizikom je, že sa funkčný satelit alebo vesmírna stanica môže zraziť s kozmickým smetím, ktoré by ho tak zničilo," vysvetlil Klinkrad na šiestom ročníku Európskej konferencie o vesmírnom odpade, ktorá sa konala v nemeckom Darmstadte medzi 22. až 25. aprílom.

Jeho slová potvrdzuje aj minulosť. Vo februári 2009 sa nad Síbirou v rýchlosti vyše 42 000 km/h zrazili americký a ruský satelit. K incidentu došlo vo výške 789 kilometrov.

Klinkrad ďalej uviedol, že už i malé objekty o veľkosti napríklad 10 centimetrov dokážu satelit pri zrážke vyradiť z prevádzky, píše portál dw.de. V beztiažovom priestore totiž nadobúdajú "silu ručného granátu". Takéto zrážky môžu spôsobiť reťazový efekt a viesť k ďalším kolíziam, v dôsledku čoho by sa obežná dráha mohla na nejaký čas stať nepoužiteľnou. Štúdia, ktorej autorom je astronóm Hugh Lewis, odhaduje, že ku vesmírnym stretom bude dochádzať každých päť až deväť rokov, ak nie častejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu