Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Žena (†30) zomrela po pití koly: Denne vypila desať litrov a prišla o zuby!

Natasha Harrisová
Natasha Harrisová (Zdroj: odt.co.nz)

WELLINGTON - Nadmerné pitie koly bolo "podstatným faktorom", ktorý prispel k smrti 30-ročnej matky ôsmich detí z Nového Zélandu. Podľa BBC to oznámil koroner, ktorý vyšetroval príčiny jej úmrtia.

Natasha Harrisová z novozélandského mesta Invercargill zomrela pred troma rokmi na následky zastavenia srdcovej činnosti.

Mladá žena denne vypila až desať litrov koly. Do tela sa jej tak dostalo množstvo kofeínu (970 mg) dvakrát presahujúce bezpečný limit a tiež 11-násobne vyššie množstvo cukru (viac ako 1 kg) než je odporúčaná dávka.

Spoločnosť Coca-Cola doteraz argumentovala, že sa nedá dokázať súvislosť medzi Harrisovej smrťou a pitím tohto nealkoholického nápoja. Koroner David Crerar však po dôkladnom vyšetrovaní dospel k záveru, že u mladej ženy sa v dôsledku konzumácie koly vyvinula porucha srdcového rytmu.

"Po zvážení všetkých dostupných dôkazov som zistil, že ak by Natasha Harrisová nebola požívala veľmi veľké množstvá Coca-Coly, nie je pravdepodobné, že by zomrela vtedy, keď zomrela a tak, ako zomrela," konštatoval Crerar vo svojej správe.

Harrisová roky trpela zdravotnými ťažkosťami a podľa všetkého sa u nej vyvinula závislosť na kole. Keď nedostala svoj obľúbený nápoj, objavovali sa u nej záchvaty trasenia a iné abstinenčné príznaky.

Zvyčajne si popíjala kolu počas celého dňa s výnimkou spánku, pričom jej postupne museli vytrhať všetky zuby v dôsledku narušenia zubnej skloviny.

Koroner po zverejnení výsledkov vyšetrovania zdôraznil, že výrobca nemôže niesť zodpovednosť za zdravie zákazníkov, ktorí pijú nadmerné dávky koly. Podľa jeho názoru by však na nápojoch mali byť jasnejšie varovania pred rizikami konzumácie veľkého množstva cukru a kofeínu, uviedla dnes spravodajská stanica BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu