Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalší úspech Slovenska vo svete: Máme TOP film, vyhral festival v Rotterdame!

(Zdroj: cinemart)

BRATISLAVA/ROTTERDAM - Slovensku sa tento rok mimoriadne darí. Po tom, čo našu reštauráciu ocenili ako jednu z najlepších v Európe a do povedomia sme sa dostali aj výbornou kávou, máme na konte ďalší úspech. Film Môj pes Killer slovenskej režisérky Miry Fornay získal na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame jednu z troch hlavných cien!

Na 42. ročníku MMF v Rotterdame sa z hlavnej ceny "Hivos Tiger Awards" (Zlatý tiger), ktorá sa udeľovala 1. februára vo večerných hodinách, tešili okrem našej režisérky aj Rakúšan Daniel Hoesl s drámou Soldate Jeannette a Iránčan Mohammad Sirvani so snímkou Larzanandeye charbi. Trojici sa podarilo presadiť medzi šestnástimi dielami, ktoré dodržali podmienku, že musí ísť o prvý alebo druhý režisérov celovečerný film.

Môj pes Killer je zasadený do kraja na moravsko-slovenskom pomedzí. Jeho hlavným hrdinom je osemnásťročný Marek, žijúci s alkoholickým otcom v malom meste. Jediné autentické citové puto má mladík k svojmu psovi. Markov život obráti naruby odhalené tajomstvo jeho matky, ktorá ho pred rokmi opustila a zmizla. Tak znie oficiálny text distribútora, ku ktorému treba ešte doplniť, že Marek a jeho kamaráti sú skinheadi, ktorí nenávidia Rómov, ale mladík nakoniec zistí, že jeho nevlastný brat má rómsku krv.

"Marek je síce antihrdina, ale mojím cieľom nie je vytvoriť iba čierno-biely charakter agresívneho nevyzretého chlapca. Je to príbeh o očiste, hľadaní identity a rodiny. Je to príbeh o našej viere, prečo v niečo veríme a ako spätne táto naša viera ovplyvňuje naše životy," naznačila námet scenáristka a režisérka Mira Fornay, ktorá do česko-slovenskej koprodukčnej snímky obsadila výlučne nehercov.

Mira Fornay absolvovala katedru réžie na pražskej FAMU snímkou ​​Malá nesdělení (2002), ktorý bol uvedený na viacerých medzinárodných prehliadkach a festivaloch. V štúdiu pokračovala na britskej Národnej filmovej a televíznej škole v Beaconsfield a pred svojím celovečerným debutom Líštičky (2009) nakrútila rad ocenených krátkych filmov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu