Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Slovensko je na roztrhanie: Toto nás dostalo do TOP 10 v Európe!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: ebenica.com)

BRATISLAVA - Hoci je Slovensko malá krajina, má svetu čo ponúknuť. Okrem krásnych veľhôr či kvalitného syra sa môže najnovšie pochváliť niečím, čo na tieto zemepisné šírky nie je až takým bežným javom. Vyrábame u nás jednu z najlepších káv v Európe.

Slovenskej rodinnej firme sa podarilo to, čo ešte nikomu zo strednej Európy. So svojou prémiovou odrodovou kávou Ebenica sa dostala do najlepšej desiatky káv na európskom kontinente. V tomto rebríčku dokonca figurujú až tri jej druhy. A ako sa vlastne tento úspech rodil?

Na začiatku stála dvojica mladíkov, ktorí o káve nevedeli takmer nič. Postupom rokov sa zaučili do tajov jej výroby a vypracovali sa na serióznu spoločnosť. "Naším cieľom je vrátiť kaviarenský život do slovenských miest tak, ako tomu bolo kedysi," povedal zakladateľ značky Marek Fajčík.

Tajomstvo výroby svojej kávy si však nechávajú pre seba. Prezradili len, že zrnká dovážajú z Latinskej Ameriky a Afriky. Za najdôležitejší aspekt v rámci jej spracovania považuje úspešné duo skladbu zŕn a a stupeň ich praženia, ktoré sa vykonáva na strednom Slovensku.

Slovensko je na roztrhanie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ebenica)

Niekoľkoročnú snahu spoločnosti minulý mesiac ocenili aj svetoví odborníci v rámci súťaže Coffee Review, ktorá je jedným z najvýznamneších hodnotení kávy na svete. Ebenice v kategórii "Espresso" udelili zlatú medailu, čo znamená, že z maximálneho počtu sto bodov dostali 90. A to rovno tri druhy - Ebenica Piano (9. miesto), Ebenica Harmonelle (8. miesto) a Ebenica Intensivo (7. miesto). Za sebou pritom nechali aj svetoznáme značky ako Lavazza či Jacobs. Od najlepšej kávy na starom kontinente, ktorú vyrábajú v Holandsku, ich delia len tri body. Baristi na Ebenice oceňujú najmä jej orieškovo-kvetinovú chuť a komplexnosť.

Obal káv sa vyrába ručne
Zobraziť galériu (3)
Obal káv sa vyrába ručne  (Zdroj: Ebenica)

Spoločnosť sa neorientuje len na výrobu "bežnej" kávy, ale aj tej vhodnej pre tehotné a dojčiace matky či ľudí trpiacimi srdcovými ochoreniami, ktorá sa predáva v lekárňach. Chce tak prepojiť kávu s jej medicínskymi účinkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu