Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Asteroid veľký ako tri ihriská: K Zemi sa priblíži piatok trinásteho!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ask.com)

WASHINGTON - Planétka Apophis, ktorá je klasifikovaná ako potenciálne nebezpečná, sa so Zemou v roku 2029 a tiež pri opakovanom prelete v roku 2036 nezrazí. Ľudstvo si tak podľa portálu Space.com môže vyddýchnuť, pretože podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) hrozí kolízia v roku 2036 len s pravdepodobnosťou jednej k miliónu.

Apophis, ktorého veľkosť prirovnávajú k trom a pol ihriskám na americký futbal, bol objavený v júni 2004 a ihneď si získal zlovestnú povesť, pretože predbežné prepočty naznačovali 2,7 percentuálnu pravdepodobnosť zrážky so Zemou pri prelete v roku 2029. Neskoršie štúdie síce apokalypsu vylúčili, otáznik nad druhým dátumom však stále zostával.

Najnovšie výskumy však ukazujú, že Apophis nepredstavuje pre Zem žiadnu skutočnú hrozbu ani v roku 2039. Záujem vedcov o toto teleso však zostáva obrovský. Dňa 13. apríla 2029, čo je zhodou okolností piatok, bude asteroid od Zeme vzdialený len 31 300 kilometrov. To je oveľa kratšia vzdialenosť, než aká delí od planéty geostacionárne družice. Tie sa pohybujú na obežnej dráhe 36 000 kilometrov nad povrchom. Spomínaný prelet sa podľa NASA v tejto veľkostnej kategórii asteroidov stane vôbec "najtesnejším" v histórii doložených záznamov Zeme.

Už o mesiac, v polovici februára, nás čaká ďalší a dokonca ešte tesnejší prelet. Vo výške približne 27 700 kilometrov sa o neho postará menší 40-metrový asteroid s označením 2012 DA14.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu