Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenskí vedci o smrtiacom asteroide: Čo nám vlastne hrozí?!

Pohyb asteroidu po oblohe. Zobraziť galériu (3)
Pohyb asteroidu po oblohe. (Zdroj: sav)

BRATISLAVA - Zrážka asteroidu s planétou Zem nám o pár dní určite nehrozí! Tvrdia to vedci z Astronomického ústavu SAV, ktorí uviedli, že asteroid označený ako 2012 DA14 síce 15. februára 2013 popri Zemi preletí, no našu planétu nezasiahne.

„Na rozdiel od nedávno medializovaných výmyslov o konci sveta, ako bol vplyv vzdialených planét, galaktického jadra a rýchleho prepólovania magnetického poľa Zeme, je hrozba zasiahnutia Zeme asteroidom reálna. A niekedy v budúcnosti k tomu dôjde a v minulosti aj došlo, ale v piatok v noci môžeme spať pokojne,“ povedal zástupca riaditeľa Astronomického ústavu SAV Ján Svoreň.

Asteroid 2012 DA14 má priemer asi 45 metrov a hmotnosť okolo 130-tisíc ton. Najbližšie k Zemi sa dostane 15. februára večer o 20. hodine a 39. minúte SEČ. Vzdialenosť od stredu Zeme v čase najväčšieho priblíženia bude 34 100 km, od povrchu Zeme teda približne 27 700 km. Ide o nový rekord – zo všetkých zaznamenaných preletov asteroidov takýchto rozmerov sa priblíži k Zemi najviac.

Porovnanie rozmerov.
Zobraziť galériu (3)
Porovnanie rozmerov.  (Zdroj: sav)

„Napriek tomu, že hovoríme o približných hodnotách, lebo každé meranie má svoju chybu, môžeme jednoznačne vylúčiť, že by došlo k nárazu asteroidu na zemský povrch. Neistota v určení výšky preletu je len 150 km,“ dodal Svoreň s tým, že ohrozené sú len geostacionárne družice, ktoré sa pohybujú vo výškach približne 36-tisíc km.

Asteroid bude v čase najväčšieho priblíženia najlepšie pozorovateľný z Indonézie. Na Slovensku nám v tom čase pri jasnosti 7,6 magnitúdy nepostačí voľné oko, ale treba si pripraviť aspoň malý ďalekohľad. Astronóm tvrdí, že ho rozoznáme ako bod podobný hviezde, ktorý sa bude medzi ostatnými hviezdami znateľne hýbať. So vzďaľovaním sa od Zeme jeho jasnosť klesne, ale podmienky na pozorovanie zo Slovenska sa zlepšia. O 21:20 SEČ bude 30 stupňov nad obzorom pri jasnosti 7,8 magnitúdy, od 23:20 dosiahne výšku 60 stupňov nad obzorom. Počas toho prejde veľkú dráhu po oblohe – zo súhvezdia Panny, cez Leva až do Veľkej Medvedice.

Dráha asteroidu sa blízkym preletom popri Zemi zmení. Kto ho neuvidí teraz, musí si počkať až do roku 2046, vtedy sa však priblíži len na vzdialenosť 1 500 000 km. Takéto malé vesmírne teleso silno podlieha vplyvu okolitých telies. Preto jeho dráhu nemožno spoľahlivo predpovedať na veľa rokov dopredu. Zatiaľ však odborníci určite vedia, že najmenej do roku 2 134 Zemi od neho žiadne nebezpečenstvo nehrozí.

Dráha v blízkosti Zeme.
Zobraziť galériu (3)
Dráha v blízkosti Zeme.  (Zdroj: sav)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu