Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záchrana Zeme pred asteroidom: Paintballové guličky a farba!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: nrc-cnrc.gc.ca)

WASHINGTON - Zem by v budúcnosti mohla pred nárazom asteroidu zachrániť obdoba paintballových guličiek. Tie sú neoddeliteľnou súčasťou adrenalínovej zábavy, kedy na seba súperi pália strely naplnené farbou.

Sung Wook Paek, študent Massachusettského technického inštitútu (MIT), podľa portálu Space.com navrhol, aby kozmická loď proti blížiacemu sa vesmírnemu telesu vystrelila dve salvy guličiek s bielym práškom, ktorý by sa po dopade rozmetal po čo najväčšej ploche planétky. Už prvotný náraz by asteroid ľahko vyklonil z pôvodnej dráhy letu, o zvyšok by sa potom postaral spomínaný biely prášok.

Biela farba by totiž viac než zdvojnásobila odraz slnečných lúčov. Výsledkom by bolo viac odrazených fotónov od povrchu asteroidu, teda vyšší tlak slnečného žiarenia, čo by viedlo k ďalšiemu odkloneniu z kurzu.

Peak vďaka svojmu nápadu vyhral tohtoročnú súťaž o návrh možností, ako odkloniť asteroid. Súťaž usporiadala mimovládna mládežnícka organizácia SGAC, ktorej cieľom je zapojiť do vesmírneho programu OSN študentov a mladých vedcov.

Mladík vo svojich výpočtoch vychádzal z planétky Apophis. Toto teleso s priemerom asi 300 metrov odborníci na nasledujúcich niekoľko desaťročí považujú za možnú hrozbu pre Zem. K Zemi sa priblíži v roku 2029 a potom znovu v roku 2036. K zakrytiu povrchu Apophis je podľa Peaka potrebných päť ton farby, potom potrvá odhadom až 20 rokov, než solárny tlak planétku odkloní z nebezpečnej trajektórie.

Vedci na možnostiach odklonenia asteroidov neustále pracujú. Medzi ich plány patrí okrem iného využitie gravitačných traktorov, laserových lúčov, dopadových projektilov a dokonca aj nukleárnych bômb. Americký Vesmírny úrad pre letectvo a vesmír (NASA) považuje Peakov návrh za "novátorský" pohľad na túto problematiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu