Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Každý obyvateľ EÚ vlani vyprodukoval až 503 kg komunálneho odpadu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Každý obyvateľ 27-člennej Európskej únie v roku 2011 vyprodukoval v priemere 503 kilogramov komunálneho odpadu, kým na osobu pripadlo v priemere 486 kg skladovaného, spracovaného alebo skompostovaného odpadu, uviedla v dnes Európska komisia (EK) s odvolaním sa na štatistický úrad EÚ - Eurostat.

Komunálny odpad z hľadiska jeho spracovania najčastejšie uložený do skládok tuhého odpadu (37 percent), zlikvidovaný v spaľovniach (23 percent), podrobený recyklovaniu (25 percent) alebo použitý ako kompost (10 percent).

Prieskum Eurostatu ukázal, že množstvo vyprodukovaného odpadu sa rôzni od krajiny ku krajine. Najviac odpadkov na osobu zaznamenalo Dánsko (718 kg), za ktorým nasleduje Luxembursko, Cyprus a Írsko (od 600 do 700 kg na osobu) a v ďalšom slede Nemecko, Holandsko, Malta, Rakúsko, Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Británia a Fínsko (od 500 do 600 kg na osobu).

V šiestich členských krajinách EÚ (Grécko, Portugalsko, Belgicko, Švédsko, Litva a Slovinsko) pripadlo na osobu od 400 do 500 kg odpadkov na osobu. Slovensko, spolu s Maďarsko, Bulharskom, Rumunskom, Lotyšskom, Českou republikou, Poľskom a Estónskom vytvorilo vlani najmenej komunálneho odpadu na osobu - pod 400 kg.

Z hľadiska spracúvania komunálneho odpadu rekordérom v jeho recyklovaní je Nemecko (45 percent), najviac odpadu sa spaľuje v Dánsku (54 percent) a kompostovanie je najviac zaužívané v Rakúsku (62 percent) a Holandsku (61 percent).

Ukladanie odpadu do podzemných skládok dominuje v krajinách východnej Európy - v Rumunsku (99 percent spracovaného odpadu), Bulharsku (94 percent), Lotyšsku a Litve (88 percent) a na Malte (92 percent).

Občania Slovenska vlani vyprodukovali v priemere 327 kg odpadu a na osobu pripadlo 312 kg spracovaného odpadu. Z hľadiska spôsobov nakladania s odpadom, na Slovensku v roku 2011 prevládali skládky odpadu (78 percent), k spaľovaniu došlo v prípade 11 percent odpadkov, päť percent sa podarilo recyklovať a zvyšných šesť percent bolo použitých v rámci procesu kompostovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu