Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sklady OSN vyplienené: Zlodeji odniesli 420 ton potravín, ľudia budú hladovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia.org)

ŽENEVA - Stovky ton potravinovej pomoci ukradli zo skladov v nepokojnej Stredoafrickej republike. V utorok o tom informovala hovorkyňa Svetového potravinového programu (WFP) Elisabeth Byrsová, podľa ktorej zmizlo asi 420 ton potravín z dvoch skladov v mestách Kaga-Bandoro, Bria a Bambari, ktoré sú v rukách povstalcov.

 "Naše sklady boli vyplienené," vyhlásila Byrsová. Dodala, že v sklade v hlavnom meste Bangui zostalo asi 1000 ton potravín, čo stačí na týždeň pre 300 000 ľudí. O ďalších skladoch nemá Byrsová informácie a situácia je podľa nej "nepredvídateľná".

WFP dočasne prerušil koncom decembra svoju činnosť v Stredoafrickej republike z bezpečnostných dôvodov. V krajine od 10. decembra prebieha ofenzíva povstaleckej koalície známej pod názvom Seleka a bojovníci odvtedy prevzali kontrolu nad mnohými mestami. Svoje konanie zdôvodňujú neplnením mierových dohôd z rokov 2007 až 2011 zo strany Francoisa Bozizého a jeho vlády. Povstalci sa v uplynulých dňoch začali približovať k Bangui. Armáda krajiny sa ukazuje byť slabá a Bozizému preto musia podobne ako v minulosti vypomáhať regionálni spojenci. Krízu majú vyriešiť rokovania medzi vládou a povstalcami, ktoré sa majú konať koncom tohto týždňa v Gabone.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu