Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Roztopíme sa? Má prísť oteplenie väčšie ako za posledných 10 tisíc rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Na Zemi bude v najbližších desaťročiach teplejšie, než tomu bolo v posledných viac ako 10 000 rokoch. A to aj pri naplnení tých najoptimistickejších predpovedí ohľadom emisií oxidu uhličitého v ovzduší. Tvrdí to správa amerických vedcov, ktorú podľa agentúry AFP zverejní v piatok odborný časopis Science.

Vedcom sa výskumom na 73 miestach vo svete podarilo podľa dokumentu zmapovať teploty od konca poslednej doby ľadovej pred asi 11 000 rokmi. Na základe svojich poznatkov a výpočtov sú presvedčení, že do konca storočia bude na Zemi teplejšie, než tomu bolo v sledovanom dlhom období.

Priemerná globálna teplota sa v nasledujúcich desaťročiach zvýši o 1,1 až 6,6 stupňa Celzia. Miera zvýšenia závisí od množstva emisií oxidu z ľudských činností. "Najviac znepokojujúce je to, že toto otepľovanie bude výrazne väčšie, než tomu bolo v posledných 11.300 rokoch," hovorí spoluautor štúdie Peter Clark z Oregonu.

Americkí vedci sú tiež ako mnoho ďalších ich kolegov vo svete presvedčení, že otepľovanie v posledných 50 rokoch je výsledkom ľudských činností, nie prírodných javov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu