Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Revolučný vedecký pokus: Ľudstvu sa podarilo prekonať absolútnu nulu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MNÍCHOV – Vedci z Mníchovskej univerzity sa pochlapili! Podarilo sa im totiž prekonať „dokonalý chlad“. Kým donedávna platilo, že chladnejšie, ako je hodnota absolútnej nuly (0 kelvinov predstavuje asi -273 stupňov Celzia), byť nemôže, nemeckí vedci vytvorili plyn, ktorého teplota je ešte nižšia!


Fyzici, ktorí teplotu merajú v kelvinoch, doposiaľ poznali len plusové hodnoty, pričom absolútna nula predstavovala dokonalý chlad, pri ktorom nedochádza k žiadnemu pohybu častíc. Vedcom z Mníchovskej univerzity sa však práve absolútnu nulu podarilo prekonať, o čom píše vedecký časopis „Science“.

Pomocou lasera a magnetického poľa dosiahli, aby sa atómy usporiadali do mriežky. Prirodzeným odpudzovaním atómov zostávala stabilnou. Vedci potom celý systém obrátili naopak a magnetickým poľom donútili atómy, aby sa začali priťahovať. Vďaka laseru zostali atómy oddelené, pričom v normálnom prípade by pri plusových teplotách takýto systém skolaboval. Fyzikom sa tak na malý moment podarilo, že plyn preskočil do mínusových hodnôt.

Extrémne schladený kvantový plyn z draslíkových atómov preukazoval správanie, ktoré sa dá opísať len negatívnou absolútnou teplotou. Fyzik Ulrich Schneider to vysvetlil nasledovne: „Teplotné rozpätie jednoducho nekončí pri nekonečne, ale preskočí do negatívnych hodnôt.“

Poznatky, ktoré priniesli mníchovskí vedci, by mohli poslúžiť najmä v kozmológii. Atómy v novovytvorenom plyne sa totiž neodpudzujú, ale práve naopak – navzájom sa priťahujú. To by mohlo vysvetliť fenomén záhadnej temnej energie vo vesmíre. Napriek silným gravitačným silám sa vesmír „nesťahuje“, ale rozpína.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu