Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Začiatok roka 2013 prinesie početné výskyty polárnej žiary

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

REYKJAVÍK - Začiatok roka 2013 v súvislosti so zosilnenou erupčnou aktivitou Slnka prinesie podľa vedcov častejšie výskyty polárnej žiary. Tieto svetelné úkazy budú pozorovateľné obzvlášť na Islande, napísal portál icenews.is. Dobré podmienky ponúknu aj ďalšie severské oblasti planéty, ako je Škandinávia alebo sever Kanady a Ruska.

Slnečné erupcie, čo je prudký výbuch v slnečnej atmosfére, vyvrhne do kozmu obrovské oblaky horúcich a elektricky nabitých častíc. Tie v prípade priaznivého smeru dosiahnu Zem za deň až dva. Stret týchto častíc s molekulami vzduchu v zemskej atmosfére vyvolá elektromagnetické žiarenie vo viditeľnom spektre, teda polárnu žiaru, v tomto prípade severnú (aurora borealis).
    
Vďaka polohe Islandu, ktorý sa nachádza na hranici s polárnym kruhom, sú tu podmienky pre pozorovanie ideálne. Toho využíva aj turistický priemysel: islandské cestovné kancelárie v zimných a jarných mesiacoch organizujú zážitkové výlety spojené so sledovaním polárnej žiary.
    
Slnečné erupcie neprinášajú len jedinečnú svetelnú šou, ale môžu tiež ovplyvniť elektrické prenosy pozemských komunikačných zariadení a napáchať rozsiahle škody. Napríklad v roku 1958 bol poškodený podmorský komunikačný kábel v Atlantiku a v roku 1972 telekomunikačné káble na severozápade USA. V októbri 1980 utrpelo škody elektrické vedenie medzi Winnipegom a Minneapolisom a v roku 1989 transformátory elektrárne v Quebecu, čo vyvolalo deväťhodinový výpadok elektriny v USA i Kanade. Magnetické búrky pôsobia aj na rastliny a živočíchy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu