Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NASA chce vyslať na Mars novú sondu podobnú Curiosity

Curiosity
Curiosity (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) chce vyslať na Mars ďalšie veľké robotické vozidlo podobné sonde Curiosity, ktorá teraz na červenej planéte pracuje. Dnes to NASA oznámila na svojich internetových stránkach s tým, že by pripravovaná sonda mala zamieriť k štvrtej planéte slnečnej sústavy v roku 2020. Náklady na celú misiu by mali dosiahnuť 1,5 miliardy dolárov.

"Touto novou misiou zaistíme, že Amerika bude naďalej prvá na svete v prieskume červenej planéty. Zároveň urobíme výrazný krok k tomu, aby sme tam mohli vyslať ľudí po roku 2030," povedal riaditeľ NASA Charles Bolden.

Nová sonda by mala vychádzať z projektu vozítka Curiosity, ktoré na Marse pôsobí od tohtoročného augusta. NASA tiež počíta s tým, že by nový robot pristál na planéte rovnakým spôsobom ako Curiosity - teda že by ho na povrch posadil žeriav poháňaný raketovým pohonom. Nové vozítko by ale zrejme malo iné úlohy ako Curiosity, takže by nieslo vo svojich útrobách iné prístroje. O tých ale zatiaľ NASA nerozhodla.

Okrem Curiosity, ktorá na Marse pátra po stopách života, pôsobí na Marse tiež oveľa menšie robotické vozidlo Opportunity. To je na červenej planéte už od roku 2004 a študuje zloženie tunajších hornín. NASA tiež plánuje vyslať na Mars v roku 2016 sondu InSight, ktorá by mala preskúmať vnútornú štruktúru planéty a okrem iného zistiť, či je jej jadro pevné, alebo tekuté ako to zemské.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu