Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Požičajte si priamo od ľudí

Kolektívne požičiavanie zaznamenáva vo svete obrovský úspech
Kolektívne požičiavanie zaznamenáva vo svete obrovský úspech

V čase Vianoc ľudia viac ako inokedy riešia problém nedostatku peňazí. Novinkou, ktorá sprístupňuje pôžičky oveľa širšiemu okruhu ľudí, sa vo svete stáva kolektívne požičiavanie. Nie je to len nový svetový hit, ale táto nová forma pôžičiek funguje už aj na Slovensku.

Kolektívne požičiavanie nadchlo už obrovské množstvo ľudí. S viac ako 100 % medziročným nárastom sú kolektívne pôžičky jedným z najrýchlejšie rastúcich odvetví vo svete.

Ako to vlastne funguje?

Na špecializovaných portáloch sa registrujú záujemcovia o pôžičky a investori, ktorí si vzájomne dohodnú podmienky, za akých si požičajú peniaze. Robia to prostredníctvom aukcie pôžičky, ktorú si žiadateľ o pôžičku po procese jeho overenia a pozitívneho výsledku, založí. V aukcii  má možnosť vysvetliť investorom, prečo si potrebuje požičať a presvedčiť ich, že je dôveryhodný. Požičiavajú mu totiž konkrétni ľudia, preto je tento typ požičiavania výhodnejší, ako keby si požičal v banke.  Kolektívne požičiavanie vynecháva tradičné finančné inštitúcie a ich zisk prenecháva ľuďom, ktorí si navzájom požičiavajú peniaze.

„Výhodou oproti iným druhom pôžičiek je to, že o výške úrokov rozhoduje aukcia, kde investori súťažia o výšku úrokov. Konkurencia medzi investormi znamená pre toho, kto si peniaze požičiava, lepšie podmienky. Investorom pri ich rozhodovaní zasa napomáha rozdelenie žiadateľov o pôžičku do 5 kategórií podľa komplexného hodnotenia, vypracovaného analytikmi našej spoločnosti. Týmto hodnotením prechádza každý žiadateľ o pôžičku,“ popisuje výhody nového typu pôžičiek a investovania Roman Feranec zo spoločnosti Žltý melón – prvého a zatiaľ jediného portálu kolektívnych pôžičiek na Slovensku.

Spôsob ako splatiť staré úvery alebo  si výhodne požičať na čokoľvek

Od svojho vzniku v roku 2007 poskytla spoločnosť Lending Club, najväčší poskytovateľ kolektívnych pôžičiek v USA, viac ako 80 – tisíc pôžičiek, ktoré až v dvoch tretinách slúžili na splatenie starých pôžičiek a dlhov z kreditných kariet. Ľudia sa snažia týmto spôsobom zaplatiť svoje pôžičky, ktoré musia splácať a ktoré majú oveľa vyššie úroky ako tie, ktoré môžu získať pomocou kolektívneho požičiavania.

„U nás si ľudia okrem vyplatenia starých nevýhodných pôžičiek, požičiavajú medzi sebou zatiaľ najmä na rekonštrukciu a bývanie. Ľudia si však u nás požiačavajú aj na rôzne iné veci, ako napríklad na operáciu očí. To, že sú pôžičky u nás naozaj výhodnejšie hovorí aj porovnanie aktuálnej priemernej úrokovej sadzby na Žltom melóne, ktorá sa pohybuje na úrovni 11,3 %, oproti  tradičným bankám, kde priemerná sadzba spotrebných úverov prevyšuje 15 %, kreditné karty a povolené prečerpania na účte sa pohybujú na úrovni približne 20 % - tného úroku.  Pri pôžičkách v nebankových a splátkových spoločnostiach je úrok ešte výrazne vyšší.“ dodáva Roman Feranec.

________________________________

O spoločnosti Žltý melón

Portál Žltý melón vznikol v roku 2012 a umožňuje ľuďom ako prvý a zatiaľ jediný subjekt na Slovensku priame investovanie a požičiavanie medzi sebou. Tento model vynecháva banky alebo prostredníkov, preto má oveľa menšie náklady a umožňuje tak získať pôžičky za lepších podmienok a investovať s vyššími výnosmi. Za vznikom Žltého melónu a jeho prevádzkou stojí tím ľudí s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti financií a investičného manažmentu spojený so spoločnosťou GRADIAL INVESTMENT MAMAGEMENT, a.s.. Tím Žltého melónu dopĺňajú skúsení úveroví analytici, ktorí sa starajú o bezpečnosť všetkých investícií a pôžičiek. Viac informácií nájdete na www.zltymelon.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu