Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Velma (51) žije v klietke, lebo je alergická na dnešný svet

Velma zostáva väčšinu dňa v klietke Zobraziť galériu (2)
Velma zostáva väčšinu dňa v klietke (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Zoznámte sa so ženou, ktorá 18 hodín denne trávi v izolačnej klietke. Päťdesiatjedenročná Angličanka si nikdy nezavolá telefónom, nepošle mail, neohreje si jedlo v mikrovlnnej rúre alebo si fénom nevysuší vlasy. Môže za to vzácny typ alergie, ktorej sa hovorí citlivosť na elektromagnetické impulzy.

Nie je veľa činností, ktoré môže Velma Lyraeová vykonávať. Cez deň obvykle číta knihy, venuje sa umeniu alebo píše listy. Ak sa aj odváži vyjsť von, musí mať okolo seba obmotaný špeciálny šál, ktorý ju chráni pred elektromagnetickými vlnami.

Prvé symptómy sa u ženy objavili, keď bola tínedžerka. Vždy, keď sa rukou priblížila k zásuvke, začala mať zdravotné ťažkosti. Spočiatku boli príznaky slabé, časom sa ale stupňovali. Teraz pri kontakte s elektromagnetickým žiarením dostáva prudké bolesti hlavy, kĺbov a nervov, závraty, búšenie srdca a stráca pamäť.

Domovom Velmy sa kvôli ťažkej alergii stala klietka, ktorú si sama vyrobila. "Nemôžem robiť nič, čo robia ostatní ľudia bez toho, aby som netrpela. V klietke jem aj spím, môj život je hotové peklo," hovorí.

Velma (51) žije v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Experti odhadujú, že do piatich rokov bude až polovica populácie trpieť slabšou či silnejšou formou elektromagnetickej hypersenzitivity. Navrhujú preto vytvorenie tzv. bielej zóny, čiže priestoru, ktorým sa nešíri, alebo šíri len vo veľmi malej miere elektromagnetické vlnenie, aby sme sa mali ísť kam zrelaxovať.

"Ľudia sú v dnešnej dobe vystavení obrovskému množstvu elektromagnetického žiarenia. Nemôžeme sa preto čudovať, že čoraz viac z nich začína byť naň alergických," uviedla doktorka Erica Mallery-Blythová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu