Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hororová reakcia na Ibuprofen: Chlapec prišiel o kožu, vlasy aj nechty!

Calvin si vytrpel svoje Zobraziť galériu (6)
Calvin si vytrpel svoje (Zdroj: profimedia.sk)

LITTLEPORT - Jedenásťročný britský chlapec takmer zomrel po tom, čo užil Ibuprofen. Kvôli prudkej alergickej reakcii prišiel o 65 percent kože a tri dni strávil pripojený na podporné prístroje. Podľa lekárov je zázrak, že sa vôbec uzdravil.

Keď Calvina Locka v septembri začalo bolieť hrdlo, matka mu na radu rodinnej lekárky podala detský Ibuprofen s jahodovou príchuťou v tekutom stave. O niekoľko dní neskôr sa však u neho vyvinul Stevens-Johnsonov syndróm (SJS) (toxická epidermálna nekrolýza, môže byť smrteľná, pozn. red.), ktorý postihuje jedného človeka z pol milióna.

Chlapec dostal vyrážku, tak ho rodičia opäť zobrali k doktorovi. Diagnóza znela ovčie kiahne, ktoré vykazujú podobné symptómy ako spomínaný SJS. Pacient dostal antibiotiká a liečil sa doma. Keď už o necelých 24 hodín nedokázal chodiť, rozprávať ani poriadne dýchať, Robyn vedela, že je zle a odviezla syna späť do nemocnice.

Calvin bol na tom stále horšie. Na jeho tele sa vytvorili stovky bolestivých pľuzgierov, ktoré postupne praskali. "Vyzeral, ako keby ho niekto polial benzínom a zapálil, alebo ako had, keď si zvlieka kožu. Neustále sa ma pýtal, či zomiera," hovorí ešte teraz so slzami v očiach jeho matka.

Hororová reakcia na Ibuprofen:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lekári boli nútení chlapca napojiť na podporné prístroje a previezli na oddelenie popálenín, pričom varovali jeho rodičov, že kedykoľvek môže umrieť. Neskôr, keď sa jeho stav mierne zlepšil, mu odstránili 65 percent postihnutej kože, aby sa mohla začať regenerovať. "Vplyvom alergickej reakcie mu vypadali vlasy aj nechty. Vyzeral ako z inej planéty," povedala Robyn.

Hororová reakcia na Ibuprofen:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Calvinovi sa nakoniec podarilo uzdraviť, trvalé následky si ale so sebou ponesie po celý život. Kvôli pľuzgierom má poškodený zrak a na tele mu zrejme ostanú aj nejaké jazvy. Najdôležitejšie je však to, že žije. "Zvládol to perfektne. Sme na neho veľmi hrdí," dodal nevlastný otec Daryn.

Hovorkyňa farmaceutickej firmy, ktorá Ibuprofen vyrába, v reakcii na prípad uviedla, že "možné vedľajšie účinky lieku sú uvedené na priloženom letáku vo veľmi zrozumiteľnej forme".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu