Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Školský obed zabíjal: Piatačka (†11) zomrela po konzumácii placky so syrom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: babybudgeting.co.uk)

TOKIO - iba 11-ročné dievčatko, ktoré zomrelo vlani po školskom obede obsahujúcom suroviny, na ktoré bolo alergické, malo šancu na prežitie. Podľa prebiehajúceho vyšetrovania triedny učiteľ najprv nedostatočne skontroloval zoznam nebezpečných potravín a zároveň bola neskoro podaná adrenalínová injekcia.

Piatačka na základnej škole v japonskom Tokiu zomrela 20. decembra krátko po tom, ako zjedla zemiakovú placku so syrom, na ktorý bola alergická. Príčinou smrti bol následný anafylaktický šok. Rovnaký incident sa na škole odohral aj pred tromi mesiacmi, kedy do nemocnice previezli chlapca s alergickou reakciu na jedlo.

Pri tragickom prípade zohral úlohu 29-ročný učiteľ, ktorý v čase obeda rozdával triede placky. Keďže dievča malo zvyčajne pripravené špeciálne pokrmy, pedagóg sa jej spýtal, či je to jedlo v poriadku. Žiačka preto vytiahla zoznam potravín, ktorý jej dali rodičia. Ružovou boli označené tie, ktoré nemôže konzumovať. Vzhľadom na to, že placky neboli medzi nebezpečnými, dovolil učiteľ dievčaťu, aby si jednu zobralo. Zabudol však skontrolovať aj konkrétne zložky, ktoré boli treba odstrániť, a to pri syre neurobil.

O pol hodinu neskôr sa študentka začala sťažovať, že sa cíti zle. Učiteľ sa preto spýtal, či potrebuje injekciu obsahujúcu adrenalín, ktorú mala so sebou. Dievča to však odmietlo, pretože si zrejme nevšimlo, že zjedlo jedlo, na ktoré bolo alergické. Keď už nevládalo vstať, urýchlene privolali záchranku a riaditeľ jej vpichol adrenalín. To už však bolo neskoro.

Takanari Imai, odborník na potravinové alergie, ktorý prednáša na lekárskej fakulte Showa University, uviedol, že ak existujú závažné príznaky, ako problémy s dýchaním, treba injekciu použiť okamžite, pretože jej vedľajšie účinky sú mierne. "Takže aj keď máte pochybnosti, radšej ju použite," dodal Imai s tým, že takéto alergie sa môžu vyskytnúť na akejkoľvek škole. Informoval portál yomiuri.co.jp.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu