Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chcete vidieť "koniec" vesmíru? Toto je najvzdialenejšie miesto!

Galaxia MACS0647-JD
Galaxia MACS0647-JD (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Spojenie Hubbleovho a Spitzerovho teleskopu prinieslo výsledok v podobe zaznamenania zatiaľ najvzdialenejšieho objektu vo vesmíre, galaxie MACS0647-JD. Teleskopy ju zachytili v okamihu, keď od stvorenia vesmíru pri Veľkom tresku uplynulo ešte len 420 miliónov rokov. Svetlo z nej letelo k Zemi 13,3 miliardy rokov.

Pozorovanie tejto galaxie bolo možné len vďaka efektu, ktorý vytvárajú masívne kopy galaxií, ktoré fungujú ako zväčšovacie gravitačné šošovky pri pohľade teleskopov na galaxie za nimi.

Ako vysvetlil na webe NASA vedúci tímu na baltimorskom Space Telescope Science Institute Marc Postman, kopy galaxií zosilneli svetlo zo vzdialenej galaxie až osemkrát. "Kopy urobia to, čo nedokáže žiadny z teleskopov skonštruovaných ľuďmi," dodal Postman.

Galaxia podľa prepočtov má, resp. mala v priemere len 600 svetelných rokov. Pre porovnanie Mliečna dráha má v priemere 150 000 svetelných rokov. Hlavný autor štúdie Dan Coe sa domnieva, že ide v skutočnosti o jeden zo stavebných blokov nejakej väčšej galaxie.

Najvzdialenejšia galaxia

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu