Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nový svet sa približuje: Planéta vhodná pre život iba "na skok" od Zeme!

(Zdroj: gizmag.com)

WASHINGTON - Najbližšia planéta potenciálne príhodná pre život je necelých 12 svetelných rokov ďaleko od Zeme. Dospel k tomu vo svojom výskume medzinárodný tím astronómov. Planéta sa nachádza pri hviezde Tau Ceti v súhvezdí Veľryby, informoval dnes server Space.com.

Okolo hviezdy, ktorá patrí k najbližším susedom nášho Slnka, pravdepodobne obieha päť planét, pričom na jednej z nich by sa podľa vedcov možno mohlo dariť životu, ako ho poznáme. Vyskytuje sa totiž v "obývateľnej" zóne, teda v takej vzdialenosti od hviezdy, aby umožňovala existenciu vody na povrchu planéty v kvapalnom skupenstve.

Planéta má hmotnosť iba 4,3-krát väčšiu ako Zem, takže je najmenšia z doteraz objavených exoplanét teoreticky vhodných pre život. "Tento objav je v súlade s naším formujúcim sa názorom, že takmer každá hviezda má planéty a že v galaxii musí byť veľa takých potenciálne obývateľných planét veľkosti Zeme," uviedol Steve Vogt z Kalifornskej univerzity v Santa Cruz. "Sú všade, dokonca hneď u susedov," dodal.

Planéty pri Tau Ceti sú pomerne malé a majú minimálnu hmotnosť. Planéta, ktorá je pre život najvhodnejšia, obehne svoju hviezdu za 168 dní. Je ale nepravdepodobné, že by šlo o planétu s pevným povrchom, ako je Zem.

"Nie je možné určiť jej zloženie, ale nepovažujem za príliš pravdepodobné, že by táto konkrétna planéta mala skalnatý povrch," uviedol vedúci výskumného tímu Mikko Tuomo z Hertfordshireskej univerzity v Anglicku. "Možno je to 'vodný svet', ale momentálne ide o špekuláciu," zdôraznil vedec.

Hviezda Tau Ceti je o niečo menšia a menej žiarivá ako Slnko. Je 11,9 svetelného roka ďaleko a na nočnej oblohe je viditeľná voľným okom. Vzhľadom na neveľkú vzdialenosť a podobnosť so Slnkom sa často objavuje vo vedeckofantastických príbehoch.

Od začiatku 90. rokov bolo objavených viac než 800 planét mimo slnečnej sústavy, ale len pár z nich je hypoteticky obývateľných. Nedávno tím britských a nemeckých astronómov našiel 44 svetelných rokov od Zeme planétu, ktorá je vraj zo všetkých doteraz objavených možno najvhodnejšia pre život pozemského typu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu