Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Novodobá šikana: Proti záškoláctvu majú bojovať mikročipy!

Mikročip mnohí považujú za zásah do súkromia
Mikročip mnohí považujú za zásah do súkromia (Zdroj: chipfreeschools.com)

SAN ANTONIO - Začína sa to mikročipom a skončí sa to čím, pýtajú sa určite texaskí študenti, ktorým sa nepáči nové opatrenie ich škôl. Dve z nich chcú totiž veľmi kontroverzným spôsobom monitorovať ich pohyb.

Asi nikomu z nás by sa nepáčilo, keby chcel niekto neustále kontrolovať, kde sa práve nachádzame. Takýto problém momentálne riešia dve stredné školy John Jay High School a Anson Jones Middle School v Texase. Od 1. októbra tam platí nariadenie, ktoré prikazuje študentom nosiť so sebou identifikačné karty so zabudovaným mikročipom vždy, keď sa nachádzajú na území školy alebo v danom okrese.

Niektorí z nich sa proti novému opatreniu vzbúrili a tzv. RFID čip (radio-frequency identification) so sebou nosiť odmietli, pretože podľa nich zasahuje do ich súkromia. Zástancovia čipu argumentujú slovami, že chcú pomocou neho znížiť mieru záškoláctva, ktorá je v oblasti mimoriadne vysoká. Ak sa osvedčí, zavedú túto technológiu ja na iné školy.

Pedagógovia vo svojej snahe kontrolovať študentov zachádzajú až tak ďaleko, že tých, ktorí mikročipy odmietli, pred ostatnými očierňujú a vylučujú z rôznych školských projektov. Taktiež sa bez čipu nemôžu dostať do knižníc, ktoré patria škole. "Učitelia najprv tvrdili, že stará karta mi bude stačiť, ale potom to bol odrazu problém. Škola ma potrestala za to, že som nechcela nosiť mikročip tak, že mi nedovolila zúčastniť sa volieb do školského senátu," sťažuje sa Andrea Hernandezová z John Jay School. Bojí sa, že ak čip nezačne používať, vylúčia ju zo školy.

Otázka, či je RFID technológia bezpečná a do akej miery rešpektuje ľudskú dôstojnosť, vyvolala v Texase búrlivú diskusiu. Faktom totiž je, že čip zostáva aktívny aj po tom, ako dieťa opustí areál školy.

Mikročipy na školách vyvolávajú pobúrenie

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu